Ovogodišnja 12. Noć knjige, tradicionalno organizirana u povodu Svjetskog dana knjige i autorskih prava (23. 4.) i Dana hrvatske knjige (22. 4.), u našoj je školi obilježena na poseban način. Budući da je tema bila umjetna inteligencija, a moto Sanjaju li roboti električne ovce?, u školskoj smo knjižnici imali priliku povezati znanost i knjigu. Školska knjižničarka je, zahvaljujući podršci kolega, organizirala brojna događanja koja nisu trajala samo jednu noć.

U goste su nam došli sveučilišni profesori s Fakulteta elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje  i Prirodoslovno-matematičkog fakulteta u Splitu. Dr. sc. Toni Perković za naslov svog predavanja izabrao je temu ,,Artificial Intelligence of Things“. Dr. sc. Saša Mladenović i  dr. sc. Goran Zaharija povezali su knjigu i umjetnu inteligenciju.Promatrali su knjigu kao prozor u prošlost, sadašnjost i budućnost. Saznali smo koje su ih knjige inspirirale za rad te kako nam umjetna inteligencija može pomoći. Učenici su imali priliku čuti kakva su bila predviđanja zapisana u knjigama, a kako to zaista izgleda u stvarnosti i što se od svega toga čini realnim u budućnosti.

Budući da AI ubrzano prerasta u društveni fenomen i pred čovjeka postavlja niz izazova te filozofskih i etičkih pitanja uz čije se odgovore veže i sudbina čovječanstva, nastavnik Jadran Beganović organizirao je okrugli stolna temu ,,Problem poravnanja“ (Alignment Problem). Fraza označava dio istraživanja u etici umjetne inteligencije, a bavi se pitanjem usklađivanja ciljeva opće umjetne inteligencije i ljudskih vrijednosti. Iste smo večeri imali priliku razgovarati o knjizi ,,Klara i sunce“ zahvaljujući odličnim moderatorima, učenicima 3. e razreda. Anamarija Curić i Karlo Kosor iznijeli su nam svoj osvrt na djelo nobelovca Sir Kazua Ishigura. Klara je nevino biće umjetne inteligencije, tzv. Umjetna prijateljica, koja mnoge stvari vidi dublje i bolje od ljudskog svijeta. Može li nas ona naučiti kako živjeti?

Pub kviz, u aranžmanu našeg bivšeg učenika i studenta Ivana Tomića, bio je poslastica za kraj. Učenici su se natjecali u timovima te su odgovarali na raznorazna pitanja. Uz veselu i poticajnu atmosferu, imali su priliku saznati ponešto i o piscima. Naime, ove se godine obilježavaju obljetniceMarije Jurić Zagorke, Miroslava Krleže, Antuna Gustava Matoša, Miljenka Smoje i Dinka Šimunovića.

Nadamo se da će i iduće godine školska knjižnica biti središte i mjesto okupljanja. Širimo znanje i ljubav prema knjizi i čitanju! Vidimo se na još jednoj Noći Noći knjige u MIOC-u…

Ostale objave