Čuvajmo Zemlju i prirodu na njoj, jer ih nismo naslijedili od svojih djedova i očeva, nego smo ih posudili od svojih potomaka.“  ( Poglavica Bik Koji Sjedi)

„Sve knjige sam zatvorio, a samo jedna će ostati svim očima otvorena za svagda, knjiga prirode.“  (J. J. Rousseau)

Čovjek je dio živog svijeta, povezan s ostalim živim bićima mrežom osjetljivih i složenih veza o kojima ovisi preživljavanje ljudske vrste. U sklopu nastave biologije  nastojimo pobuditi interes mladih za promatranje i istraživanje živoga svijeta istraživanjem struktura, funkcija i razvoja različitih oblika života na molekularnoj i staničnoj razini, na razini organizama, populacija, ekosustava i biosfere, interakcija i međuovisnosti koje se javljaju na svakoj od tih razina .

U našoj školi nastava Biologije odvija se 2 sata tjedno u specijaliziranoj  učionici opremljenoj pametnom pločom, modelima, mikroskopima i brojnim izlošcima Prirodoslovne zbirke. U nastavi se koristimo udžbenicima Školske knjige s dodatnim digitalnim materijalima ; Biologija1, Život 2, Život 3, Genetika i evolucija, Ekologija kao i dodatnim materijalima koje pripremaju nastavnici. Uz redovnu nastavu održavaju se vježbe na kojima učenici savladavaju tehnike mikroskopiranja.

Naši učenici redovito sudjeluju na raznim razinama natjecanja u znanju  i istraživačkim projektima te osvajaju brojne nagrade uključujući državna natjecanja i međunarodne olimpijade.  Aktivno sudjeluju na različitim smotrama. U školi djeluju Volonteri Crvenog križa i Prirodoslovna grupa u sklopu koje se provodi opsežan projekt izrade virtualne prirodoslovne zbirke.

U cilju poticanja prirodoslovno-znanstvene znatiželje i interesa za znanstvena zanimanja ostvarujemo suradnju s ustanovama poput PMF-a, MEDILS-a, udruge Neuroznanost pri Medicinskom fakultetu u Splitu, HZJZ-a, Prirodoslovnog muzeja u Splitu.

Mišlju kako okolina u kojoj boravimo potiče kreativnost i razvija osobnost, prošetajte s nama kroz hodnik i učionicu biologije koji su s ljubavlju i veseljem uređeni uz veliku pomoć mladih prirodoslovaca III. gimnazije.
Mentorice Ines Alujević i Vesna Dobronić.

Video uradak izradili Duje Štolfa i Antonio Nikolić s mentoricama