Besplatna škola programiranja

Cilj kolegija je prikazati i predstaviti osnovne koncepte vezane uz oblikovanje i razvoj web aplikacija učenicima ranijih razreda srednje škole. Opisat će se nekoliko različitih okruženja i razvojnih platformi za web aplikacije. Učenici će u sklopu kolegija kroz osmišljavanje i izradu projekta sudjelovati u razvoju web aplikacija koristeći programske jezike i alate prikladne uzrastu učenika.

SADRŽAJ:

 • Osnove izrade web aplikacija
 • Uvod u razvojno okruženje i osnovni HTML tagovi
 • Oblikovanje teksta, grupiranje i rad s multimedijom
 • Uvod i sintaksa CSS-a
 • Oblikovanje elemenata i pozicioniranje unutar HTML-a
 • Osnove Javascript programskog jezika
 • Kako Javascript funkcionira iza scene
 • Document Object Model (DOM) manipulacija i događaji
 • Objekti i funkcije
 • Modeliranje baza podataka i SQL
 • Projekt -završna verzija sa pripremom osvrta na projekt
 • Projekt -završna verzija sa pripremom osvrta na projekt


Pri kraju smo nastavne godine 2018./2019. koja je za našu školu bila iznimno uspješna na svim poljima, od Hrvatskog jezika do TZK-a.
Posebno smo ponosni na uspjehe naših informatičara. Sudjelovali su na natjecanjima u organizaciji Agencije za odgoj i obrazovanje, EDIT – besplatnoj školi programiranja, Ideji godine i po prvi put na INOVA-MLADI (Izložba inovacija učenika zagrebačkih osnovnih, srednjih škola i studenata  s međunarodnim sudjelovanjem).
 
Uz moto „Znanje dostupno svima“, u Splitsko-dalmatinskoj županiji drugu godinu zaredom organiziran je EDIT – besplatna škola programiranja  u kojoj se učenike osnovnih i srednjih škola podučavalo osnovama programiranja i izradi internetskih stranica. Ove godine je za učenike 3. i 4. razreda srednje škole bio organiziran i program JavaScript/Angular/NodeJS+database. Osnovna škola programiranja provodila se u našoj školi u jednom od tri novoopremljena računalna kabineta te se posebno želimo zahvaliti ICT županiji koja nam je svojim donacijama omogućila kvalitetniji rad. Napredna škola programiranja provodila se u prostorijama PICS@FESB-a (predinkubacijski IT centar i studentski suradni prostor za poticanje i razvoj poduzetničkih ideja, projekata i razvojnih tvrtki; projekt ICT županije). Nagrađeni učenici naše škole, Mia Vrdoljak i Duje Štolfa s mentoricom Marinom Kamber, osvojili su 3. mjesto za osnovi tečaj.
 
Nagrade za napredni tečaj osvojili su:
 
1. mjesto: Helena Elez, Ivana Kristić i Matea Sarić (mentor Ante Bartulović, Josip Bartulović, Ivan Lukšić)
2. mjesto: Ante Prolić, Ivana Medić, Ivana Govorušić (mentor Ante Bartulović, Josip Bartulović, Ivan Lukšić)
3. mjesto: Ivan Parat i Laura Rebić (mentor Ante Bartulović, Josip Bartulović, Ivan Lukšić).
U prostorijama PICS@FESB-a razvijala se i ovogodišnja Ideja godine te rad macroTouch za INOVA-MLADI. Tim SortIT, kojeg čine učenici Duje Štolfa i Antonio Nikolić  te mentori Ante Bartulović i Toni Jagnjić, pobjednik je natjecanja Ideja godine 2019. Organizator natjecanja je portal srednja.hr, glavni partner projekta je Effectus- Studij financija i prava, srebrni partneri su tvrtka IN2 i Hrvatska zajednica županija dok je prijatelj projekta Zicer – Zagrebački inovacijski centar.
Tim MacroTouch, u sastavu Josip Bartulović, Matej Kožica i Tonino Kaštelan te mentori Sani Dužević i Ivan Lukšić, probio je led. Škola je po prvi put sudjelovala na INOVA-MLADI 2019 te se kući vratila sa zlatnom medaljom.
Ubrzo očekujte i izvješće sa Shift konferencije, čiji je generalni pokrovitelj ICT županija, jer naši učenici zahvaljujući istima ne propuštaju ni ovaj događaj.
Veselimo se daljnjoj suradnji s ICT županijom.