Znanjem protiv pandemije

Poveznica na stranicu  projekta:

https://sites.google.com/view/projekt-biosigurnost/po%C4%8Detna-stranica

Volonterski uključeni profesorice Ines Alujević, Kristina Prlić i Vesna Dobronić (koordinator projekta)

Članak:

Pandemija virusa SARS-CoV-2 unijela je velike promjene u naš svakodnevni život: od ograničavanja druženja i držanja socijalne distance do obveznog nošenja maski i strogih higijenskih mjera. Nastava se nerijetko selila iz školskih učionica u one virtualne, a broj novooboljelih i umrlih postao je tema dana. Sve je to utjecalo na razvijanje svijesti o važnosti očuvanja zdravlja i prevencije zaraznih bolesti. Učenici su na pandemijsku krizu reagirali svojom znatiželjom i upitima. Kao odgovorni članovi društva, u želji da daju svoj doprinos sprječavanju širenja zaraze, odlučili su se uhvatiti ukoštac s problemom onako kako najbolje mogu – znanjem.

Škola se uključila u projekt „Biosigurnost i biozaštita“, čiji su nositelji Klinika za infektivne bolesti „Dr. Fran Mihaljević“, Hrvatski zavod za javno zdravstvo i Hrvatsko društvo za biosigurnost i biozaštitu. U sklopu projekta učenici su izrađivali plakate i prezentacije na zadane teme u okviru nastave Kemije i Biologije te izvannastavne grupe „Mladi prirodoslovac“. Sudjelujući u projektu, istraživali su različite izvore znanja, prikupljali i vrednovali informacije te tako proširivali vlastito znanje i prenosili ga na svoje kolege. Najveći je interes izazvala tema „Kako se zaštititi od zaraznih bolesti“. Maske – jedno od osnovnih sredstava zaštite – postale su nezaobilazan dio naše svakodnevice, zbog čega je poseban naglasak stavljen upravo na njih. Istraživao se kemijski sastav različitih vrsta maski, razmatrao njihov utjecaj na zdravlje čovjeka, ali i ekosustava, te se educiralo o pravilnoj uporabi, održavanju i odlaganju maski. U lipnju 2021. održana je Državna smotra učeničkih radova, na kojoj su našu školu predstavljali Antonia Kaćunić i Josip Ružić, učenici 2.c razreda.

Stara izreka kaže da je bolje spriječiti nego liječiti, a za sprječavanje se potrebno educirati i  preuzeti odgovornost, stoga smo, u nastojanju da doprinesemo prekidanju epidemiološkog lanca, postali jedna od karika u ovom edukativnom lancu.

U nastavku pogledajte nekoliko učeničkih radova. Sigurno ćete naići na neke nove, zanimljive i korisne informacije. Budite odgovorni – educirajte se!

Kristina Prlić, prof., Vesna Dobronić, prof.

                                                     

 

Dojmovi učenika:

Trenutno najaktualnija, svjetski raširena tema zasigurno bi bila pandemija uzrokovana koronavirusom SARS-CoV-2 i izazovi koje ona nosi. U vremenu socijalne distance, ograničenog druženja i nošenja maski važno se educirati i doprinijeti suzbijanju širenja ove kobne respiratorne infekcije. Želeći saznati više o prevenciji zaraze, prijavili smo se na pilot-projekt „Biosigurnost i biozaštita“.  

Radeći na projektu, mnogo smo se zabavili i naučili pregršt novih informacija o prevenciji Covida-19, ali i drugih, jednako opasnih zaraznih bolesti. Također, kroz druženje smo se međusobno povezali i zajedničkim snagama napravili interaktivni plakat i videouradak kojima smo predstavljali našu školu na smotri. Projekt nam se uistinu svidio; potakao nas je na istraživanje i saznavanje informacija o prevenciji, ali i o samoj prirodi zaraza te se nadamo da će produkt našeg truda i rada educirati ostale i inspirirati ih na prakticiranje zdravijeg života bez bolesti. 

Iako smo završnu ceremoniju pratili online, uzbuđenja nije izostalo. Na konferencijama smo čuli inspirirajuće riječi ravnateljice Klinike za infektivne bolesti „Dr. Fran Mihaljević“ i predsjednice Hrvatskog društva za biosigurnost i biozaštitu prof. dr. sc. Alemke Markotić, ministra znanosti i obrazovanja prof. dr. sc. Radovana Fuchsa te ministra zdravstva izv. prof. dr. sc. Vilija Beroša. Ceremonija je bila jako interesantna; uživali smo gledajući uratke drugih škola i učeći nešto novo o životu dr. Frana Mihaljevića i dr. Andrije Štampara te o opasnom svijetu zaraznih bolesti. Nakon ceremonije bili smo ponosni što smo sudjelovali na projektu bitnom za buđenje ljudske svijesti o zdravijem životu bez zaraze. I za kraj, zapamtite- zaraziti se lako, a štititi se može svatko! 

Antonia Kaćunić i Josip Ružić, 2.c 
mentor: Vesna Dobronić, prof. 

Video uradak predstavljanja uradka: https://youtu.be/wKlXMExCvaw