Erasmus+ projekt

K229 projekt „Let us sail together“

Teachers’ Meeting in Split (Croatia)       18-22nd October 2021

Prva mobilnost učenika i nastavnika od 13.-18.veljače 2022.- Umea, Švedska

Od 1. rujna 2020. do 31. kolovoza 2022. naša škola sudjeluje u Erasmus+ K229 projektu Let us sail together. Uz našu III. gimnaziju u školskom partnerstvu sudjeluje još pet škola iz različitih zemalja: škola koordinator Grubbeskolan (Umeå, Švedska) te škole partneri Hayrullah Kefoglu Anadolu Lisesi  (Istanbul, Turska),  Agrupamento de Escolas de Aveiro (Aveiro, Portugal), Horduvallaskoli (Kópavogur, Island) i 5th Piramatiko Geniko Likio Rethimnou Panepistimiou Kristis (Kreta, Grčka).

Sudionici projekta, koji žive uz more, plovit će zamišljenom digitalnom rutom i istraživati različite obale partnerskih škola: Baltičko more, Egejsko more, Sredozemno more, Mramorno more, Jadransko more i Atlantski ocean te tražiti rješenja za zaštitu morskog okoliša, producirajući konkretne prijedloge i rezultate na temelju znanstvenih istraživanja, korištenjem vještina 21. stoljeća i digitalnih kompetencija.

Naša mora ugrožena su zbog zagađenja, morskog otpada, nezakonitog ribolova i klimatskih promjena. Projektne aktivnosti usmjerene su na pronalazak i primjenu konkretnih postupaka i rezultata za zaštitu naših mora i oceana, ekosustava i njihove biološke raznolikosti, slijedeći EU strategiju Marine Strategy Framework Directive.

Zajednički je cilj podići svijest sudionika o morskom okolišu, promicati razvoj različitih ključnih vještina, promijeniti ponašanje prema okolišu te motivirati sudionike da svoje znanje podijele sa širom zajednicom.

Učenje na prmjerima iz prakse, praktične i međupredmetne aktivnosti, vršnjačko učenje, treninzi u vanjskim uvjetima, timske radionice, laboratorijske analize, terenske studije, prezentacije, stručna predavanja i suradnja sa sveučilištima među našim su temeljnim aktivnostima.

Konačni rezultati projekta bit će predstavljeni široj zajednici zajedničkim proizvodima kao što su proširena multimedijalna knjiga s digitalnim pristupom sadržaju pomoću QR kodova, digitalna izložba te tematski javni oglasi. Promocija zaštite morskog okoliša u budućnosti koristiti će se kao održivi materijal za nastavnike, a moći će se prilagoditi i nastavi kao nastavni materijal.

Naposljetku, naši će učenici biti senzibilizirani građani Europe koji će osvijestiti važnost brige za očuvanje okoliša i borbe protiv zagađenja mora i oceana.

Watch this video about our presentation on the Erasmus + project Let us sail together.