Budući da je njihov rad polučio uspjeh na državnom Natjecanju iz biologije u istraživačkim radovima, učenice 2. e razreda, Vita Medić i Tončica Grubišić, zajedno s mentoricom Ines Alujević, prof. pozvane su 31. svibnja u ured načelnika Dugog Rata. S obzirom na temu koju su obrađivale u radu „Ispitivanje toksičnosti troske iz Dugog Rata pomoću Allium cepa testa“, načelnik je izrazio svoju zahvalnost te im je uručio priznanja i nagrade za ukazivanje na aktualni ekološki problem.

Naslage troske u Dugom Ratu predstavljaju otpad odbačen od strane bivše tvornice ferolegura Dalmacija d. d. u čijem sastavu prevladavaju oksidi metala (silicija, aluminija, magnezija, mangana, kalcija i kroma). U radu je ispitan utjecaj troske na stanice luka kao testnog organizma kroz praćenje promjena u mitozi i pojavu mutacija. Iako se radi o testnom organizmu koji je biljka, ovaj test jako dobro korelira s testovima koji se izvode na drugim živim organizmima, pa tako i sisavcima. Rezultatima ovog istraživanja utvrđeno je toksično djelovanje troske koje djeluje na stanice luka. Koliko nam je poznato, ovo je prvi biotest proveden s troskom iz Dugog Rata!

Rad će biti objavljen u časopisu Bioznalac broj 9 – 2023. na stranicama Hrvatskog biološkog društva u kojem se objavljuju učenički istraživački radovi s državnih Natjecanja iz biologije. Nadamo se da će djevojke i u budućnosti nastaviti s istraživačkim radom te da će ovim potaknuti i druge da se bave istraživanjima.  

Čestitamo njima i njihovoj mentorici!  

Ostale objave