Dragi učenici, kolege, prijatelji!

Raduje me što ste odvojili slobodni trenutak da otvorite vrata III. gimnazije, popularno zvane MIOC, i otkrijete školski svijet splitskih matematičara i prirodoslovaca. Mrežne stranice naše škole služe kao informativno središte učenicima, roditeljima i svim zainteresiranima koji žele upoznati našu svakodnevicu i rad kroz mnoštvo aktivnosti u kojima učenici i profesori ostvaruju kreativnu suradnju. Želim vam predstaviti školu koja proteklih godina nosi epitet jedne od najboljih gimnazija u Republici Hrvatskoj.

Svake godine naši učenici ostvaruju izvrsne rezultate na ispitima državne mature. Prošle školske godine naša učenica Bruna Bakota dvostruko je nagrađena za svoj uspjeh na državnoj maturi. Ostvarila je na razini države najbolji prosjek riješenosti obveznih ispita – matematike, hrvatskoga i stranoga jezika na višoj, A razini, a nagrađena je i kao maturantica koja je dva ispita (kemiju i engleski jezik) riješila 100%. Ona je kao jedna od troje učenika u RH koji su dobili Priznanje za izniman uspjeh na državnoj maturi u školskoj godini 2022./23., održala lijepi govor na dodjeli  u kojem je posebno istaknula vrijedan rad svojih profesora za koje smatra da su velikim dijelom zaslužni za njen uspjeh. Ne treba zaboraviti ni da je prošlih godina Nagrada Soljačić za ostvareni najbolji rezultat na maturi iz matematike i fizike dva puta pripala učenicima naše škole.

Naši učenici osvajaju brojne nagrade na državnim natjecanjima i međunarodnim olimpijadama, pa su opet bili izuzetno uspješni. Vratili su se ovjenčani pohvalama i medaljama s međunarodnih natjecanja i olimpijada iz matematike, fizike, biologije, geografije i prirodoslovlja.
Premda je u središtu našeg rada prirodoslovno-matematička znanost, velikih uspjeha imamo i u natjecanjima iz ostalih predmeta, a ostvarujemo i zapažene sportske rezultate.
U našoj školi razvijamo učeničku maštu i umjetničko izražavanje sudjelovanjem u brojnim projektima. Učenicima su ponuđene i razne izvannastavne aktivnosti, pa se mogu pridružiti novinarskoj grupi koja uređuje školski list Tremu, sudjelovati u izradi i održavanju web-stranice i računala, biti član debatnog kluba ili odabrati neku drugu aktivnost prema svojim interesima.
Da imamo veliko srce, pokazujemo čestim uključivanjem u humanitarne akcije i volonterskim radom.
Već dugi niz godina za izuzetna postignuća u radu s učenicima dobivamo prestižna priznanja i od zagrebačkog FER-a i splitskog FESB-a.

Jedna od najvećih vrijednosti naše škole odgovorni su, marljivi i kreativni profesori koji ulažu izniman trud u radu s učenicima pokušavajući u svakom trenutku izvući iz njih ono najbolje. Na svoje učenike djeluju poticajno želeći im prenijeti znanje, ali i dio svoje ljubavi prema predmetu koji predaju stvarajući tako radno ozračje u kojem se učenici i oni osjećaju ugodno.

Dragi naši prvaši, uvjerena sam da su pred vama četiri lijepe godine koje ćete provesti u prijateljskom ozračju, da ćete puno toga naučiti, a iz ove škole izaći kao dobri ljudi spremni za životne izazove koji su pred vama. Želim vam srdačnu dobrodošlicu, a svim ostalim učenicima i profesorima još jednu uspješnu školsku godinu!

Vaša ravnateljica Deana Bokšić, prof.