e-Prirodoslovna zbirka

Krajem ljetnih praznika, točnije od 26. 8. do 6. 9. 2019. godine, održana je ljetna radionica u sklopu projekta „Spoznaj bioraznolikost, e-prirodoslovna zbirka“. Voditeljice radionice bile su Vesna Dobronić, prof. ment. i Ines Alujević, prof. savj.  

Zahvaljujući ovom projektu, u školi se provodi informatizacija i determinacija prirodoslovne zbirke III. gimnazije, Split. Naime, tijekom godina prikupljen je veliki broj primjeraka te se javila potreba za imenovanjem i opisivanjem istih kako bi se eksponati mogli izložiti i poslužiti kao izvorna stvarnost te postati osnova za stvaranje virtualne prirodoslovne zbirke. 

Temeljna snaga ovog projekta jest činjenica da  učenici sami trajno sudjeluju u njegovom osmišljavanju, provođenju i nadograđivanju čime se postiže obostrana korist jer je omogućena dostupnost svih materijala putem mrežne aplikacije.

Sudionici radionice su osmislili i dizajnirali izložbeni prostor školske prirodoslovne zbirke koja služi kao osnova e-prirodoslovne zbirke, a pomaže učenicima u shvaćanju pojma „bioraznolikost“. 

Ljetna radionica se provodila u nekoliko faza:

 – sortiranje biološkog materijala po skupinama

– prepariranje i održavanje izložaka zbirke

– numeriranje i taksonomsko  određivanje izložaka pomoću ključeva za određivanje 

– prikupljanje i evidentiranje prirodoslovnih podataka koji čine zbirku korisnom i pouzdanom

– digitalizacija baze podataka uz virtualni prikaz izložaka 

– dizajniranje postave izložbenih preparata.

Neizmjerno nam je drago da je tijekom radionica prevladavala poticajna atmosfera te da su zajednička druženja i rad obilježeni veselim tonom. 

U budućnosti će svi eksponati, čak i oni virtualni, te detaljne informacije o njima biti dostupne na mrežnim stranicama e-prirodoslovne zbirke III. gimnazije, Split.

Učenici koji su sudjelovali na radionici: Jana Matić, Duje Perković, Duje Štolfa, Sara Vukman i Antonio Nikolić.

Mišlju kako okolina u kojoj boravimo potiče kreativnost i razvija osobnost, prošetajte s nama kroz hodnik i učionicu biologije koji su s ljubavlju i veseljem uređeni uz veliku pomoć mladih prirodoslovaca III. gimnazije.
Mentorice Ines Alujević i Vesna Dobronić.

Video uradak izradili Duje Štolfa i Antonio Nikolić s mentoricama