Splićanima je uz Sudamju karneval bio najveća fešta. O tome postoje brojni zapisi i dokumenti. Poznato je i da su u organizaciji maškara sudjelovali Cukuni, brojni renomirani umjetnici… Split je zaista grad koji je imao nezaboravni Krnjeval, a jedan od najpoznatijih organiziran je davne 1927. godine. Split je tada bio grad koji je brojio oko trideset tisuća stanovnika, a tih dana pretvorio se u slikovitu, bučnu i razdraganu karnevalsku svetkovinu koja je ugostila brojne inozemne goste i novinare.

U našoj je školi za maškare zaslužna teta Dunja. Zahvaljujući vrckavim idejama i umješnosti njenih spretnih ruku, nastavnici i djelatnici škole bili su i ove godine prigodno maskirani. Povorku su predvodili voditeljica poslovnice Pizzeria Mioc i priznati picajol zaslužan za vrhunski sklad i okuse raznovrsih pizza. Nažalost, u defile se nekim čudom ugurala i jedna zagorjela pizza od 0 bodova.  No, ugled pizzerije spasila je Valentinovo pizza tako da je okretna i spretna dostavljačica mogla riješiti problem i izvršiti dostavu. Nakon pročitane šentence, na red su došle grupne maske razreda. Svake se godine nanovo iznanadimo i oduševimo kreativnim i originalnim idejama. Teško je bilo odabrati one najbolje i nagraditi ih, a čim drugim, nego pizzom. U prvoj je smjeni nagradu zaslužio 2. A razred, dok je u drugoj 3. E odnio pobjedu. Skečevi i kostimi bili su na zavidnom nivou. Nasmijali su nas i oduševili. Projektni dan pokladnog utorka dan je koji će zasigurno ostati u veselom sjećanju učenicima. Nekoć najveća gradska fešta neće postati tek poluzaboravljena uspomena. Na mladima svijet ostaje, zar ne?

Maškare, ča mogu maškare? Mogu one puno toga. Pokazuju nam tko smo i što smo. Uče nas prihvatiti sve nedaće i probleme s osmijehom na licu. Ako u život unesemo više boja, radosti i veselja, odjednom sve postaje lakše i ljepše. Vidimo se i iduće godine…

Ostale objave