Zvuči poznato? Nismo ni sumnjali da ste već nebrojeno puta čuli za hijaluronsku kiselinu (HA). Naime, već se godinama reklamira kao hidratizirajuće sredstvo zbog čega je glavni sastojak krema namijenjenima za usporavanje vidljivih tragova starenja. I zaista, HA ima dokazano hidratizirajući učinak te smanjuje naboranost kože tako što joj dodaje volumen, stoga i jest odabrani sastojak brojnih preparata za njegu lica. No, ipak postoji jedno važno ,,ali“.  Nema znanstveno potvrđenih dokaza da je HA  lijek protiv starenja kože i njen je učinak samo kozmetički. Što to točno znači? Vaša će koža izgledati ljepše, punije i mlađe sve dok koristite kremu, a onoga časa kada je prestanete koristiti, koža će se vratiti u svoje prvobitno stanje.   

Što je hijaluronska kiselina?

To je gelasta tvar koja se nalazi u koži ili zglobovima. Njena je primarna uloga zarobljavanje vode u stanicama tkiva čime se koža vlaži, a zglobovi podmazuju. Može vezati 1000 puta više vode od vlastitog volumena. Uključena je i u neke važne biološke procese, npr. aktivacija upalnih stanica kako bi se osnažio imunološki odgovor organizma ili stvaranje okvira za formiranje krvnih žila kod zacjeljivanja rana. Osoba prosječne težine od oko 70 kg sadrži otprilike 15 g hijaluronske kiseline, od čega se dnevno trećina razgrađuje i opet sintetizira. Hijaluronska kiselina sastavni je dio hrskavice oko zglobova kao i sinovijalne tekućine unutar zglobova. Ona je odgovorna za čvrst, ali spužvast izgled hrskavice koja osigurava pokrete zgloba bez trenja i oštećenja zglobnih ploha.

Kemijski sastav hijaluronske kiseline

HA je kemijski polidisaharid (polimer građen od dviju molekula monosaharida). Prvi monosaharid u sastavu HA je D-glukuronska kiselina, derivat poznatije glukoze, koja ima važnu ulogu u metabolizmu živih bića. Drugi je N-acetilglukozamin, također derivat glukoze, važan sastojak mnogih bioloških staničnih stijenki kao i hitina. Odgovoran je za čvrstoću i tvrdoću, npr. u kljunovima lignji ili hobotnica. Budući da se prirodno nalazi u organizmu, sigurna je za uporabu, rijetko iritira kožu i ne izaziva alergijske reakcije.

http://www.chm.bris.ac.uk/motm/hyaluronic-acid/hyaluronic-acidjs.htm

Lijevo: D– glukuronska kiselina (A), desno: (B)

HA je polimer ovih dviju molekula, po jednostavnoj shemi [A-B-A-B-A-B]n.

n može biti broj u stotinama ili tisućama:

http://www.chm.bris.ac.uk/motm/hyaluronic-acid/hyaluronic-acidjs.htm

Formula hijaluronske kiseline (lijevo) i model dijela strukture (desno)

Ime hijaluronske kiseline kovanica je grčke riječi hyalos što znači staklast i nastavka D-glukuronska kiselina.

Hijaluronska kiselina (HA) nije jedna molekula. Ona dolazi u različitim duljinama polimernog lanca. Kemičar bi to radije deginirao molekularnom masom u Da, nego duljinom lanca. Kako bilo, veličina molekula HA je kritična stvar za biološku ulogu: visoko molekularna HA (>1000 kDa) nalazimo u zdravom tkivu, u kojem ona sprječava rast stanica i imunološki odgovor, jer u zdravom tkivu to nije potrebno. U suprotnom, kod oštećenog tkiva nalazimo kraće polimere koji potiču rast novih krvnih žila.

A što je s borama?

Sjećate se onih prosječnih 15 g HA u tijelu mase 70 kg? Polovina te količine nalazi se u koži. Ona tamo veže vodu i na taj način pomaže mladolikom izgledu kože. Međutim, starenjem, razina HA u koži opada što može dovesti do dehidracije i boranja. Dakle, korištenje preparata s hijaluronskom kiselinom trebalo bi hidrirati kožu. Ali (opet ali!), to ovisi o količini HA kao i o veličini polimernog lanca. Naša koža treba svega 1-2% HA da bi bila dobro hidrirana. Ako koristimo preparate s većom količinom HA, može doći do oduzimanja vode okolnom tkivu ili dubljim slojevima kože pa je konačno učinak upravo suprotan od onog što želimo. Manji polimerni lanci ne vežu puno vode, ali prolaze kroz epidermu u dermu, dok veći lanci vežu puno više vode, ali se zadržavaju u epidermi. Tamo mogu oduzeti vodu iz dubljih slojeva, što je opet neželjeni efekt. Manji postotak kraćih lanaca HA je važan! Danas se sintetiziraju produkti s lepezom polimernih lanaca različitih veličina (multimolekularna HA) kao i vrlo kratki polimeri (nano HA) koji mogu lako prodrijeti duboko u kožu i hidrirati ju dulje vrijeme.

Dakle, HA može poboljšati izgled starije kože, ali ne može vratiti vrijeme unatrag. Koristi se još i u preparatima koji pospješuju zacjeljivanje rana, za liječenje osteoartritisa i u izradi preparata za prevenciju sindroma suhih očiju.

Kako se proizvodi HA?

U organizmu je proizvodnja HA složen biokemijski proces enzimski kontrolirane polimerizacije. Prvotno je izolirana iz staklastog tijela oka goveda. I danas se male količine HA mogu proizvoditi na ovaj način. Međutim, proizvodnja većih količina je ekstrakcija kiseline iz krijeste pijetla. HA iz životinjskih izvora treba jako pročistiti kako bi bila pogodna za ljudsku uporabu. Najjeftinija i najveća količina HA je danas sintetski proizvedena fermentacijom iz genetski modificiranih bakterija.

Izvori:

https://www.healthline.com/nutrition/hyaluronic-acid-benefits
https://www.webmd.com/vitamins/ai/ingredientmono-1062/hyaluronic-acid
https://en.wikipedia.org/wiki/Hyaluronic_acid
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3583886/

Ostale objave