NAŠI UČENICI – DOBITNICI OVOGODIŠNJE ŽUPANOVE NAGRADE

Splitsko-dalmatinska županija donijela je i ove godine odluku o nagrađivanju svojih najboljih učenika – prvoplasiranih, drugoplasiranih i trećeplasiranih na državnim natjecanjima- i njihovih mentora. Naši su učenici dobili ukupno 13 nagrada i jednu plaketu za izniman uspjeh, a nagrađeno je i 9 mentora:

PETRA KOCEIĆ BILAN (2. razred)– za osvojeno 1. mjesto na DN iz hrvatskoga jezika, mentorica DRINKA BEDALOV

PETRA KOCEIĆ BILAN (2. razred)– za osvojeno 1. mjesto na DN iz latinskoga jezika, mentorica TONKICA NOVOGRADEC

ĐURĐICA KOVAČIĆ (2. razred)- za osvojeno 1. mjesto na DN iz biologije u kategoriji Samostalni istraživački projekt, mentorica VESNA DOBRONIĆ

MARIO RUBIĆ (2. razred)– za osvojeno 1. mjesto na DN iz geografije, mentor

ANTONIO VRBATOVIĆ

MARIO VRDOLJAK (1. razred)– za osvojeno 1. mjesto na DN iz biologije, mentorica INES ALUJEVIĆ

SLAVEN ALFIREVIĆ (1. razred)– za osvojeno 2. mjesto na DN iz kemije, mentorica MARINA LUETIĆ

MARIJA FRANIĆ (3. razred)– za osvojeno 2. mjesto na DN iz hrvatskoga jezika, mentorica KRISTINA PRLIĆ

NIKOLA JURIĆ (3. razred)– za osvojeno 2. mjesto na DN iz biologije, mentorica INES ALUJEVIĆ

BORNA PERKOVIĆ (2. razred)– za osvojeno 2. mjesto na DN iz fizike, mentorica

NELA DŽELALIJA

MATEJ CVITKOVIĆ (3. razred)– za osvojeno 3. mjesto na DN iz fizike, mentorica

NELA DŽELALIJA

IVONA BULJEVIĆ (4. razred)– za osvojeno 3. mjesto na DN iz geografije, mentor

ANTONIO VRBATOVIĆ

Petra Koceić-Bilan primila je i Plaketu za izniman uspjeh.

Ekipno su nagrađeni ANTONIO NIKOLIĆ (4. razred) i IVAN GARMAZ (3. razred) za osvojeno 3. mjesto u kategoriji Razvoj softvera, mentorica IVANA FERIĆ.

Naši su državni prvaci za svoj uspjeh primili i nagradu AZOO-a Oskar znanja, čija se dodjela održala online u petak, 24. rujna. Dodjela županove nagrade održala se ranije istoga dana u dvorani FESB-a, a u ime nagrađenih učenika prisutnima se obratila naša učenica Petra Koceić-Bilan. Njezin govor prenosimo u cijelosti:

„Dragi učenici, poštovani profesori i mentori, djelatnici SDŽ, poštovani župane Bobane!

Konfucije je jednom rekao kako se čovjek od vrline fokusira na težinu koju treba savladati, a uspjeh dolazi poslije toga. Uistinu, dodjela nagrade radi koje smo danas ovdje lijepo je priznanje golemom trudu, uloženom vremenu i ljubavi prema znanju, a tek onda i međunarodnom ili državnom uspjehu nas učenika. Unatoč ovom našem vremenu sveopćeg skepticizma, generalizacija i osuđivanja – mladi ne čitaju, ne trude se, ništa ih ne zanima- mi učenici koji smo se danas ovdje okupili živi smo dokaz da samo treba gledati i slušati kako bi društvo uočilo perspektivne mlade ljude u koje se isplati ulagati.

Prije svega, dakle, zahvaljujem Splitsko-dalmatinskoj županiji na čelu sa županom, gospodinom Blaženkom Bobanom, koja gleda i sluša i darovite učenike prepoznaje kao važan dio zajednice. Ona nam daje naših dugoočekivanih pet minuta u medijskome moru i to joj uistinu služi na čast. Osobito u doba pandemije, u kojoj smo mi mladi frustrirani jer nam se čini da smo zapostavljeni, a naši potencijali i uspjesi zaboravljeni, županija nam poručuje da smo ipak cijenjeni, a to je uistinu lijepo znati. Treba zahvaliti i našim lokalnim zajednicama koje su naše polazište i naš temelj. SDŽ nama mladima ovom nagradom poručuje da odanost korijenima ne isključuje napredovanje i da možemo računati na svoj dom kao vjetar u leđa.                                             Ipak, ništa od toga ne bi bilo moguće da uz nas ne stoji obrazovni sustav, koji nam omogućuje da se iskažemo na natjecanjima, naše škole, svi naši profesori, a osobito oni koji su nas pripremali za natjecanja. Dragi naši mentori, ne govore vam to koliko bi trebali: koliko ste plemeniti što utažujete našu gorljivu želju za znanjem! Vi nesebično dajete svoje slobodno vrijeme kako biste nahranili našu radoznalost, s nama prolazite smijeh i suze, svojim elanom nam uljepšavate dane i hrabro se bacate s nama u izazove. Blagoslovljeni smo što s vama imamo jedan poseban, intiman odnos.                                                                                                   Nisu, međutim, samo profesori bili naši mentori. Roditelji, članovi obitelji, vi ste prvi otkrili naše talente i poticali nas, učili nas da vjerujemo u sebe i budemo uporni. Hvala vam što ste nas naučili da ne budemo samo brojevi u e-dnevniku, medalje i diplome, već ljudi od krvi i mesa koji vole i osjećaju.                                                                                                                Možda bismo trebali, dragi moji prijatelji i kolege, zahvaliti jedni drugima što se međusobno obogaćujemo znanjem iz različitih područja, a moja me škola, III.gimnazija, naučila koliko je raznolikost važna. Učimo jedni od drugih – od onih najmlađih koji su danas ovdje do onih koji već imaju utakmica u nogama. Molim vas, ostanimo skromni, kolegijalni, nemojmo odrastanjem jedni drugima postati ljubomorni suparnici i konkurenti jer jednog ćemo dana zajedničkim snagama izgrađivati ovu državu.

Na kraju, svi spomenuti zaslužni su za ovu nagradu koju primamo, a koja je priznanje mogućnosti da stvorimo društvo koje će s manje tromosti prepoznavati talente i njegovati ih jednako bez obzira na područje djelovanja, humanističko ili prirodno; društvo koje će cijeniti znanje i posvećenost kao najveće bogatstvo i u kojemu će se svi, a osobito mladi, osjećati ostvarenije i priznatije. Hvala vam što ste nam omogućili da se usudimo vjerovati da smo jedan korak bliže tom boljem društvu.“

Čestitamo svim našim učenicima i njihovim mentorima!