Obilježavanje 30 godina od osnutka III. gimnazije, Split

Treća gimnazija, Split osnovana je 17rujna 1992godine (rješenje Skupštine općine Split; KLASA: 021-05/92-04/120,  UR.BROJ: 2181-01-01-92-1). Tim povodom ćemo, u zadnjem tjednu mjeseca listopada, prigodno obilježiti ovu veliku obljetnicu. Za ovu priliku osmislili smo razne aktivnosti. Zaista je teško bilo na jednom mjestu izdvojiti sve ono što se događalo u tako dugom periodu. Probrali smo od svega ponešto, a namjera nam je djelovati odgojno i poticajno te upoznati naše učenike s vrlo zanimljivom poviješću škole.

Na dvije etaže bit će tematski izdvojeni različiti izlošci koje smatramo važnima za život škole. Iz različitih novinskih članaka izdvojili smo sve vrhunske rezultate naših bivših i sadašnjih učenika. Divno se prisjetiti brojnih imena čiji su uspjesi u natjecanjima znanja, ali i u sportskim natjecanjima ostavili duboki trag.

Kod nas nikada nije dosadno jer nudimo raznovrsne izvannastavne aktivnosti. Naš Debatni klub najstariji je učenički klub Škole. Ovaj najdugovječniji klub nikada nije propustio ni jedno državno natjecanje. Naši vrijedni volonteri Crvenog križa aktivni su gotovo od samog početka. Još uvijek njegujemo i podržavamo brojne humanitarne akcije te smo aktivni i društveno angažirani u lokalnoj zajednici i šire. Zaista je teško izdvojiti sve aktivnosti koje podržavamo i u kojima smo sudjelovali jer njihov obim zaslužuje zasebnu objavu.

Tijekom ovih godina mnogo smo putovali. Kamo, kako i zašto? Izdvojili smo tek djelić svih naših zajedničkih uspomena i projekata. Na fotografijama se mogu vidjeti motivi koji prepričavaju neispričane priče uhvaćene i zaustavljene u vremenu.  Na prvoj ovogodišnjoj tribini organiziranoj u sklopu projekta Noći karijera ugostit ćemo naše poznate i uspješne učenike koji zasigurno mogu podijeliti mnoštvo zanimljivih dogodovština koje su obilježile njihove dane provedene u školskim klupama. Različiti interesi su im živote odveli u potpuno drugačijim smjerovima, no svoju Školu ni nakon mature nisu zaboravili.

Imamo kolekciju svih bedževa i pozivnica s maturalnih zabava koje baštine kreativnost svih naših maturanata.  Zaista je bilo teško izdvojiti onaj najdraži smiješni poklon ili vrabac koji su nama učenici darovali, a mi smo za njih i zbog njih uvijek bili spremni kako za ozbiljan rad tako i za šalu. Za maškare se uvijek trebalo naći vremena.  Ovo je tradicija koja je duboko ukorijenjene u povijest naše Škole pa će tako učenici imati priliku vidjeti kako smo obilježavali poklade i veselili se kroz dugi niz godina.

Izložit ćemo sve tiskane brojeve uspješnog i nagrađivanog školskog lista Trema kao i zbirke pjesama koje su objavljivali učenici i profesori Škole.

Sve ovo od velike je sentimentalne važnosti, a mi smo sretni da smo bili i da ste bili dijelom naše zajedničke povijesti.