Vrlo smo ponosni kada zbrojimo koliko se naših sadašnjih i bivših učenika može pohvaliti činjenicom da su proglešeni Splitskim pupoljkom. Naši su se kandidati s razlogom istakli među uspješnim mladim ljudima koji su u raznim područjima iznimni. Ova nagrada priznanje je za znanje, sportska i umjetnička postignuća te humanitarni rad.

Nakon što je udruga Naš kvart, s gospođa Milenom Mratinić na čelu, oformila nagradu ,,Splitski cvit”, ukazala se potreba za još jednom nagradom, onom koja će odati priznanje mladima. ,,Splitski cvit” poklanja se ženama koje su svojim zaslugama, upornošću i radom doprinijele boljitku svoje okoline i grada, dok ,,Splitski pupoljak” fokus stavlja na mlade ljude, one čije vrijeme tek dolazi.

Ove su se godine među nagrađenima našle naše dvije trećašice. Za Petru Koceić-Bilan kazalište je velika strast te rado ističe ulogu koju je ono imalo u oblikovanju njenog karaktera. Iskustvo glume otvorilo joj je vidike za razumijevanje novog i drugačijeg. Zahvaljujući ovom iskustvu, bolje razumije svijet, ljude, emocije i odnose. Tečno govori talijanski jezik, a samostalno uči i španjolski. U slobodno vrijeme strastveno čita. Voli pisati o glazbi, književnosti i kinematografiji. Članica je Debatnog kluba. Ona je dvostruka državna prvakinja u poznavanju hrvatskoga jezika i državna prvakinja iz latinskoga jezika u kategoriji gimnazije. Ovi uspjesi priskrbili su joj tri Oskara znanja. Ove je godine ostvarila prvo mjesto na županijskom Natjecanju iz biologije.

Đurđica Kovačić je na Međunarodnom turniru mladih prirodoslovaca (IYNT) 2020. osvojila zlatnu medalju. Sudjelovala je i na državnom Natjecanju iz biologije, u kategoriji znanje i u kategoriji istraživački rad. Prva je osoba u Hrvatskoj koja je u istoj godini sudjelovala na državnoj razini natjecanja iz obje kategorije. Prošle se godine ponovno plasirala u tim za Međunarodni turnir mladih prirodoslovaca (IYNT) 2021. Dodijeljena joj je uloga kapetanice tima, a za svoje znanje, rad i trud zaslužila je brončanu medalju. Osvojila je prvo mjesto na državnom Natjecanju iz biologije u istraživačkim radovima te je pozvana da predstavlja Hrvatsku na Međunarodnoj konferenciji mladih znanstvenika (ICYS). Sudjelovala je i na Međunarodnoj biološkoj olimpijadi (IBO) gdje je osvojila priznanje za izniman rezultat. Ove godine je nagrađena od strane Međunarodnog društva primijenjenih bioloških znanosti (ISABS) s prestižnom nagradom The ISABS Future Scientist Award.

Učenik trećeg razreda je i nagrađeni Borna Perković koji također reda uspjehe na državnim i međunarodnim natjecanjima. S Međunarodne fizičke olimpijade (IPhO) 2020./21. i Europske fizička olimpijada (EuPhO) 2020./21. vratio se s osvojenim srebrnim medaljama. Na Europskoj olimpijadi eksperimentalnih znanosti 2020./21. osvojio je zlatnu medalju. Pripala su mu čak tri Oskara znanja 2020./21. godine. Ove godine je na European Physics Olympiad (EuPhO) osvojio brončanu medalju. Na državnom Natjecanju iz fizike osvojio je 2. mjesto i II. nagradu, a na državnom Natjecanju iz matematike 4. mjesto i II. nagradu. Borna ne sudjeluje samo na natjecanjima iz fizike i matematike. Rado se odazove i pomogne u realizaciji raznih školskih projekata. Održao je predavanje na engleskom jeziku u sklopu Erasmus+ projekta. Njegovo zapaženo polusatno izlaganje bavilo se temom efekta staklenika. Volontirao je u raznim akcijama. Aktivan je i vrlo razgovorljivi član Debatnog kluba.

Mario Vrdoljak ide u drugi razred III. gimnazije, Split. Uz redovnu nastavu, aktivan je i na dodatnoj nastavi svih predmeta STEM područja i engleskoga jezika. Ove školske godine sudjelujelovao je na tri državna natjecanja: iz kemije, fizike i biologije. Iz engleskoga jezika sudjelovao je na županijskom natjecanju. Prošle je godine, u prvom razredu, osvojio prvo mjesto na državnom Natjecanju iz biologije te time opravdao visoke plasmane koje je na državnom Natjecanju iz biologije osvajao u osnovnoj školi. Osim na državnim, sudjeluje i na međunarodnim natjecanjima. Ove se godine kvalificirao za EOES (European Olympiad of Experimental Science) te je bio dio tima B koji je osvojio srebrnu medalju, ekipno.

Na naše mlade Split zaista može računati jer su već sada, zahvaljujući širokom spektru svojih interesa, ostavili upečatljiv trag. Vjerujemo da najbolje tek dolazi.