Zahvaljujući projektu III. gimnazije, Split Spoznaj bioraznolikost čija je okosnica školska Prirodoslovna zbirka, učenicima su omogućene daljnje suradnje koje služe razvijanju različitih projekata. Učenici Gimnazije dr. Mate Ujevića u Imotskom posjetili su nas u sklopu eTwinning projekta zajedno sa svojom nastavnicom Marijanom Vuković. Budući da sudjelujemo i u europskom projektu Noći istraživača, nastavljena je suradnja i s Institutom za oceanografiju i ribarstvo. Čak 17 učenika iz Imotskog posjetilo nas je i sudjelovalo na radionici zajedno s članovima naše Prirodoslovne grupe u petak, 14. listopada.

Susret je započeo kratkim obilaskom škole. U kabinetu Biologije učenici su imali priliku razgledati našu Prirodoslovnu zbirku. Našim je gostima prvi zadatak bio pristupiti jednom od eksponata u mrežnom obliku zbirke, a potom su ga morali pronaći u realnom obliku. Učenici III. gimnazije, Split (K. Kosor, K. Andrić, L. Berket i N. Škorić) prezentirali su način na koji su opisivali minerale i drago kamenje unutar Zbirke nakon čega su se učenici iz Imotskog i sami mogli okušati u opisivanju minerala. Potom je uslijedio drugi dio radionice. Pridružile su im se dvije znanstvenice iz Instituta za oceanografiju i ribarstvo. Tina Tomašević održala je kratko predavanje o fitoplanktonima, toksičnosti nekih vrsta i prepoznavanju istih, dok je Daria Ezgeta Balić objasnila kako odrediti vrstu školjaka uz pomoć dihotomskih ključeva. Treću radionicu Kukac to go održala je naša nastavnica Vesna Dobronić. Svim polaznicima bilo je zanimljivo i zabavno te se nadamo daljnjoj suradnji s Institutom za oceanografiju i ribarstvo. Radujemo se i susretima te suradnji s učenicima iz drugih škola.

Zahvaljujemo još jednom svim organizatorima i predavačima koji su sudjelovali:

dr.sc. Daria Ezgeta Balić; Tina Tomašević, mag. educ. biol. et chem.; Marijana Vuković, prof.; Ines Alujević, prof. i Vesna Dobronić, prof.

Karlo Kosor 3. e

Ostale objave