U Splitu se od petka do nedjelje, točnije od 23. do 25. rujna, održavala Plexus konferencija čiji je cilj povezivanje studenata iz STEM područja, pretežito biomedicine. Mjesto je to gdje studenti mogu razmijeniti svoja znanja i istraživanja te poslušati iskustva i savjete velikih znanstvenika današnjice. Govornici su bili znanstvenici iz različitih država i učilišta. Širok je spektar područja kojim se bave te su im i viđenja i stavovi bili raznovrsni. Među njima su se mogli naći i hrvatski znanstvenici: ,,medicinski influencer’’ – dr. Natko Beck, osnivač laboratorija Genos – dr. Gordan Lauc,  liječnik i neuroznanstvenik - dr. Alen Juginović s Harvarda koji je ujedno i glavni organizator konferencije. Istaknuo bih još i potpredsjednicu Astra Zenece – dr. Iskru Reić, zatim poznatog profesora koji radi na Sveučilištu Goethe u Frankfurtu – dr. Ivana Đikića te bivšeg ministra znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske – dr. Dragana Primorca. Sudionici su mogli poslušati intervjue i postavljati pitanja dopredsjednici WHO-a dr. Soumye Swaminathan, Microsoft-ovom glavnom direktoru za područje zdravstva Davidu Rhewu, kao i drugim uglednim znanstvenicima. Konferenciji su se videopozivom priključila i trojica dobitnika Nobelove nagrade za kemiju. Prvi od njih, Robet Leftkowitz, suautor knjige A funny thing happened on the way to Stockhlom, usporedio je znanstveno otkriće s vicom rekavši da je osjećaj pozitivnih rezultata ili otkrića sličan osjećaju otkrivanja poante vica. George Smith je svoju Nobelovu nagradu dobio 2018. godine za takozvani fagni prikaz. Fag je virus koji se umnožava u bakterijama. Ti virusi na svom omotaču stvaraju proteine određene genima unutar virusne DNA. Prof. Smith osmislio je tehniku tzv. usmjerene evolucije prateći nasumične mutacije na genu kojeg se želi promijeniti te se tako mutirani geni ubacuju u bakterije koje produciraju velike količine različitih varijanti proteina koji se zatim testiraju kako bi se ustanovilo koja mutacija rezultira željenim promjenama. Ovo otkriće je uvelike doprinijelo razvoju farmacije, cjepiva, pametnih lijekova. Ukoliko vas zanima, više podataka možete saznati na poveznici:

https://onlinelibrary.wiley.com/doi/epdf/10.1002/anie.201908308).

Zahvaljujući razvoju krio-elektronske mikroskopije, Joaqim Frank dobio je Nobelovu nagradu za kemiju 2017. godine. Slušatelji su imali priliku čuti kako ovakvo bitno otkriće koje je unaprijedilo kemiju i biologiju na molekularnoj razini nije odmah bilo prihvaćeno. Prof. Frank se morao suočiti s mnogim izazovima poput osporavanja njegovog rada, nedostatka financijske potpore, tehnoloških ograničenja… Usprkos svemu radio je na svojoj ideji više od tri desetljeća i tako postao inspiracija budućim generacijama kojima je vlastitim primjerom pokazao važnost ustrajanja u svojim istraživanjima.

Na konferenciji je nekolicina učenika imala privilegiju sudjelovati zajedno s našim nastavnicama Ines Alujević i Tamarom Pavlović.  Ovo im je iskustvo zasigurno proširilo vidike o biomedicini te se nadamo da će jednoga dana neki od nas biti uspješni znanstvenici, liječnici… Uzora nam neće nedostajati.

 

U organizaciji i vođenju konferencije sudjelovali su naši bivši učenici koji su uspješni studenti medicine i mladi liječnici (Nada Rakić, Valentina Biloš, Miro Vuković, Antea Zrnčić, Pjero Bačić, Marija Dagelić…. ). Među slušateljima bio je zamjetan broj mladih medicinara, molekularnih biologa…. stasalih iz naših klupa na ponos profesorica i cijele škole.

 

Više o koferenciji možete pročitati na poveznici https://www.medx.hr/#banner.

Karlo Kosor 3.e

 

Ostale objave