Prošli se tjedan održao 9. Međunarodni turnir mladih prirodoslovaca (IYNT). Hrvatski je tim osvojio brončanu medalju! S ponosom ističemo imena šestero učenika hrvatskog tima:

Stipe Popović, Mia Čmrlec, Ema Novak (učenici Gimnazije Josipa Slavenskog), Borna Soukup (Gimnazija Požega), Dominik Čondić Bijader i Ðurđica Kovačić (III. gimnazija, Split).

Naša je Đurđica imala i ulogu kapetanice te je bila zadužena za službenu komunikaciju tima sa sucima, odbijala je i prihvaćala probleme, njen tzv. captain’s contest određivao je strategiju tima…

Navodimo samo neke od problema koji su prezentirani ove godine: zvuk kojeg proizvodi novčić kada se vrti u balonu, količina kisika koju proizvede zelena biljka, stojni valovi, otapanje leda solju…

 

Natjecanje se trebalo održati u Almatyju, ali je zbog pandemije održano na daljinu. Tim se okupio na Fakultetu elektotehnike i računarstva u Zagrebu.

 

Ovo je sedma uzastopna medalja na ovom natjecanju. Hrvatska je do sada osvojila tri brončane medalje (2017. Kina, 2018. Gruzija i 2021. Kazahstan), jednu srebrnu (2016. Iran) i tri zlatne (2015. Beograd, 2019. Bjelorusija i 2020. Rusija).

Ostale objave