Izazovno vrijeme nagnalo nas je na prilagodbu, ali uspjeli smo. Zajedničkim snagama oduprli smo se karanteni i pokušali barem u mašti otputovati i otkriti čari naše predivne domovine.  

Hrvatska je u pogledu prirodnih znamenitosti izrazito bogata i raznolika zemlja. Prema aktualnom Zakonu o zaštiti prirode (NN 162/03), u Hrvatskoj postoji 9 kategorija prostorne zaštite. To su: strogi rezervat, nacionalni park, posebni rezervat, park prirode, regionalni park, spomenik prirode, značajni krajobraz, park šuma te spomenik parkovne arhitekture. Velika većina (oko 90 %) ukupne površine zaštićenih područja u Hrvatskoj otpada na dvije kategorije: parkove prirode i nacionalne parkove. Nastavna jedinica Zaštićena područja dio je gradiva koji se obrađuje pri kraju 1. razreda srednje škole. Mentorica Vesna Dobronić odlučila je temu obraditi na neobičan način. Prvaši su izazov objeručke prihvatili. Na ukazano povjerenje odgovorili su svojom kreativnošću i istraživačkim duhom. Dokazali su da vrlo vješto mogu povezati nastavni sadržaj iz biologije s međupredmetnom temom Poduzetništvo.   

Uradci učenika pimjer su dobre prakse iz koje se može iščitati odgovornost i predanost radu. Učenici su temu sami odabrali. Nakon što su je obradili, trebali su osmisliti vizualni materijal te cjelokupni plan putovanja. Aranžami su uključivali i gastronomsku ponudu, cijenu ulaznica… 

Zanimljivo je bilo vidjeti kako će se učenici snaći u ovom zahtjevnom zadatku. Rezultati su nas oduševili. Užitak je bio gledati sve te ljepote njihovim očima. Uloge su im se očito svidjele. Hoće li i vas potaknuti da krenete u istraživanje čudesne prirode koja nam je gotovo nadohvat ruke? Što prvo odabrati i kojim redoslijedom krenuti?  

Učite, putujte, istražujte… Priroda nam uvijek daje najbolje odgovore za sve. Vidimo se…  

 

Odabrani učenički radovi:

NP Brijuni – Mihovil Parčina i Đurđica Kovačić

NP Krka – Bruna Bakota i Borna Perković

NP Kornati i NP Sjeverni Velebit – Lucija Barać, Matea Čagalj, Gabriela Maleć i Magdalena Šarić

NP Risnjak – Mislav Grubišić

NP Paklenica – Marko Jerčić i Barbara Poljak

NP Plitvička jezera – Petra Koceić-Bilan, Martina Mihovilčević i Antonia Kaćunić

NP Mljet – Bruna Panžić i Katja Poljak

NP Brijuni – Leona Hrgović, Katarina Novak, Ivana Marelja, Nina Zec Orlović, Luka Volarević

PP Učka – Arven Čala, Lana Mihovilčević i Anita Budimir

PP Telašćica – Antonio Gospodnetić, Tonći Kaselj, Mario Rubić, Ivan Tomaš i Mislav Zelić

Ostale objave