Možda bi zaista bilo lijepo ovu godinu pamtiti po tome što smo unatoč zidovima uspjeli rastvoriti prozore naše mašte. Pokušaj izdvojiti vrijeme za sebe, pronaći se u miru i tišini, dozvoli si odmak, prošetaj alejama riječi… Tko zna tko će te i što iznenaditi. Ljepota i inspiracija skriveni su u detaljima, rečenicama i stihu.

Da, taj lik je strpljivo čekao upravo tebe. Rečenica u kutku sljedeće stranice donosi nove istine, otkrića i spoznaje. Strpi se i dogodit će se čarolija… Postaješ svjedok životnih priča, sudionik najuzbudljivijih događaja, najbolji prijatelj, sestra, brat… Gledaš tuđim očima svu ljepotu, ljubav, raskoš, ali i tugu svijeta. Sve si to ti, sve što možeš zamisliti! Prepuštaš se ritmu rečenica i dubinama svojih misli, u vrtlogu si u kojem otkrivaš, promišljaš i osjećaš. Cijeli svijet otvaraš na svom dlanu ako se vratiš čitanju i knjizi. Jednostavno je. Pokušaj!

Ova godina proglašena je Godinom čitanja. Odluku je donijela Hrvatska vlada na prijedlog Ministarstva kulture i medija. Godina čitanja realizirat će se u sklopu Akcijskog plana Nacionalne strategije poticanja čitanja, koju je Vlada usvojila 2017. godine, a koja pridonosi razvoju kulture čitanja i omogućava što većem dijelu društva čitanje sa zadovoljstvom i razumijevanjem.

Čitaš samo zato što moraš jer je ionako kratak sadržaj dovoljan za dobru ocjenu? Zašto je čitanje uopće važno? Ovo su samo neki od mogućih odgovora:

  • Čitanje povećava emotivnu inteligenciju i toleranciju.
  • Poistovjećivanje i proživljavanje pročitanog nudi mogućnost uspješnijeg razumijevanja međuljudske komunikacije kao i bolje rješavanje konflikata. Potpunije shvaćamo, te na koncu i prihvaćamo, sve životnih okolnosti.  
  • Čitanjem razvijamo samosvijest i samopouzdanje…

Dakle, ipak sam te uspjela zainteresirati za knjigu i čitanje? U fondu školske knjižnice nemamo samo lektiru. Provjeri i pretraži sve što te zanima na poveznici kataloga naše školske knjižnice (https://library.foi.hr/lib/351).

S nestrpljenjem i veseljem očekujem upite ili prijedloge na adresi e-pošte: knjiznica@trema.hr

Loader Loading…
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

Preuzmi

O budućim projektima uskoro…

Ostale objave