Već znamo da su naši učenici svestrani. Maja Šitum, učenica 3.a, osim što je odlikašica i atletičarka, glavna je glumica u najnovijoj hit-predstavi Gradskog kazališta mladih, „Dica“. Predstava govori o problemima s kojima se svakodnevno susreću mladi, ali i njihovi roditelji. S obzirom na činjenicu da su glumci koautori scenarija predstave, predstava vrlo vjerodostojno dočarava život i odrastanje mladih. U nastavku vam donosimo intervju s Majom:

g

  1. Za početak, čestitamo ti na velikom uspjehu. Kako si dobila ulogu u predstavi, opiši nam svoj put do uspjeha?
    Maja: Već nekoliko godina sam član dramske skupine u GKM-u Split. Naš voditelj nam je dao obavijest da redatelj Dario Harjaček i dramaturginja Katarina Pejović u suradnji s Infozonom održavaju audiciju za predstavu. Na audiciju su otišla djeca iz čitavog studija (kojih ima 40), a nas sedam je i dobilo ulogu s još pet odraslih glumaca, članova ansambla.
  2. Kako su izgledale pripreme za predstavu i kakvo su one bile iskustvo, s obzirom na osjetljivu temu predstave?
    Maja: Na prvih nekoliko probi, nismo ni znali o čemu se radi predstava niti koga ćemo glumiti te smo gledali filmove i raspravljali o filmovima i glazbi koju mladi slušaju s redateljem i dramaturginjom. Kada smo saznali temu predstave, nas sedmoro počelo je surađivati s ansamblom, a budući da smo mi koautori predstave, snimali smo naše priče i improvizirali.
  3. Opiši na svoj lik i objasni nam tematiku kojom se predstava bavi!

Maja: Predstava govori o sedam mladih, od kojih svatko ima neki problem i o njihovom noćnom izlasku koji završi tragično.

gg

Ja u predstavi glumim Adelu. Adela je naizgled normalna tinejdžerica koja ide u školu, ima najboljeg prijatelja, ali se ne druži baš sa ostalim vršnjacima. Silno se želi uklopiti, biti kao ostali zbog čega upada u poremećaj u prehrani. Ta njena želja da se uklopi odvede je i u noćni izlazak koji će tragično završiti, ali neću sada o tome kako ne bi pokvarila predstavu gledateljima.

  1. Kako komentiraš situaciju mladih u Splitu i prikaz tog stanja kroz predstavu?

Maja: Predstava detaljno ocrtava stanje mladih, njihovih vršnjaka, probleme s kojima se susreću mladi, ali i njihovi roditelji. Predstavom se obrađuje i popularna kultura 'cajki 'koja na neki način potiče nasilje i neprimjereno ponašanje. Komentira se i činjenica da društvo često ne prihvaća različitosti zbog čega također dolazi do nasilja.

  1. Jesi li svaki dan imala probe, kako si usklađivala ritam predstava sa svakodnevnim obavezama?

Maja: Imali smo probe šest puta tjedno po četiri sata, ali u večernjim satima. Profesori su bili iznimno tolerantni i susretljivi. S te strane, i meni i mojim prijateljima koji su glumili je posao bio olakšan.

  1. Koja je poruka predstave?

Maja: Poruka je da moramo prihvaćati jedni druge bez obzira na sve različitosti, da trebamo pronaći neki zajednički jezik sa svojim roditeljima jer su i oni 'dica' u duši, baš kao i mi i imaju određena iskustva iza sebe koja mog prenijeti na nas i time nam olakšati svakodnevne situacije!

ju