4.c ekskurzija

S obzirom na to da smo se (nažalost) oprostili od ljetnih praznika i počeli se ponovno privikavati na dinamični nastavni tempo,jedva smo dočekali treći tjedan nastave kako bismo otputovali na dugo iščekivan, 1000km dalek put do Praga i barem se nakratko vratili životu bez obaveza.

U ranim jutarnjim satima subote 16. rujna nas 55 učenika zajedno s profesoricama Marinom Tvrdeić, Anom Oreb, Ladom Puljek i Anastazijom Pažanin započelo je svoju sedmodnevnu avanturu.

Prva postaja bio je Graz,europska prijestolnica kulture iz 2003.godine. Nakon kraćeg razgledavanja,nastavili smo put do Beča u kojem smo prvu večer mogli iskoristiti za samostalno istraživanje grada.
Sljedećeg jutra ni kiša nas nije zaustavila u upoznavanju srca Austrije. Osim impozantnih građevina, impresionirao nas je i Prirodsolovni muzej,koji toplo preporučamo svakome tko posjeti Beč. Popodne smo proveli fotografirajući se s brojnim poznatim ličnostima u muzeju voštanih figura Maddame Tussaud, a malo kasnije otišli smo i u zabavni park Prater.

Ponedjeljak ujutro bio je rezerviran za posjet ružičnjaku,kao i carskoj rezidenciji Marije Terezije-Schonbrunnu. Na našu sreću,upravo je taj dan bio jedan od rijetkih sunčanih bečkih dana pa smo mogli nesmetano uživati (i fotografirati se) u luksuzu i ljepoti tog spektakularnog dvorca.

Schonbrunn je zatvorio austrijski dio naše ekskurzije: već navečer bili smo u Pragu gdje smo probali češki tradicionalni kolač trdelnik, fotografirali se na Karlovom mostu, šetali Zlatnom ulicom u kojoj je kratko živio i Kafka;ušli u prekrasne katedrale i uživali u predstavi Križikovih fontani.

Imali smo i organiziran izlet u Kutnu Horu-šarmantni gradić poznat po rudniku srebra koji nije za one slabog želudca. Ovdje smo vidjeli i sablasnu crkvu/kosturnicu te crkvu svete Barbare.
Po povratku u Prag večerali smo i (naravno) fotografirali se u Fleku.

Sljedeći dan proveli smo u Karlovym Varyma,jednom od prvih termalnih lječilišta u Europi,ali i domu poznate Becherovke.

Posljednjeg dana našeg putovanja krenuli smo prema Austriji gdje nas je sve oduševio izvrsno uređeni rudnik soli Hallein.

Prije povratka u Split, posjetili smo i Salzburg, Mozartov rodni grad.

Ovih sedam dana nećemo pamtiti samo po neobičnoj hrani,hladnoći koju nitko od nas nije očekivao i zavidnoj kulturi Bečana i Pražana; pamtit ćemo ih i kao dane pune smijeha, druženja izbližavanja nakon kojih nitko od nas više nije isti.

 

 

Petra Nimac Kalcina, 4.c

 

SVJETSKI DAN UČITELJA

Povodom Svjetskog dana učitelja, 5. listopada, kojemu je cilj podići obrazovanje na razinu društvene važnosti i izvući  učitelje iz poluanonimnosti te im dati društvenu važnost koju zaslužuju.

Hvala vam na vašem trudu i vremenu koje ulažete da postanemo bolje i samostalne osobe spremne za budućnost.

Želimo vam sretan Svjetski dan učitelja putem pjesme Dragutina Tadijanovića:

Izmeđ dasaka dvorišne ograde
Gledam vojsku kako ide u korak:

Puceta, sjajna, žuta, u suncu blistaju;
Sviraju trublje, žute, sjajne, svinute;
Udara bubanj i žuti poklopci:
Prolazi banda... Na bijelcu oficir.

Ej, da se smijem popet na ogradu!
Lako ti je gospodični učiteljici:
Ona dođe ranije nego obično,
Visoko stane na školske stube... i vidi sve.

Rano dođe da nama ne da vojsku gledati.
A ja da sam učiteljica... pustio bih djecu pred školu:
Gledajte, djeco! A poslije ćete sjesti uokrug
I svaki će pričati šta je vidio.

A naša učiteljica, da! samo rekne odozgo:
U razred!... Koji prvi čuje, glasno zavikne:
U razred! U razred!... I svi odmah trčimo
Kao da nas čeka med, a ne računica.

Svima bi nam bolje bilo...
Da sam ja učiteljica!

Vaš web tim

4.a ekskurzija

Nakon što smo se oprostili od roditelja 15. rujna u 22:00, krenuli smo u dugu noćnu vožnju.

Rano ujutro došli smo u Beč i odmah, dočekani oblačnim vremenom, krenuli u razgledavanje.

Nije nam bilo naporno hodati gradom jer smo znali da nas ubrzo čeka zabavni park Prater gdje ćemo provesti nekoliko sati.

Sutradan smo posjetili prirodoslovni muzej i dvorac Schonbrunn i šetajući njima smo se itekako umorili.

Nakon malog kašnjenja (zbog velikog reda u KFC-a) bili smo na putu za Prag.

Sljedećih dana nas je čekao obilazak Praga i njegovih znamenitosti. Uz razgledavanje samog grada, posjetili smo zoološki vrt i ručali na rijeci Vltavi, a slobodno vrijeme smo provodili u suvenirnicama, šoping centrima, kupujući u SubWay-a ili u obližnjoj trgovini, popularno zvanoj "Kod Kineza".

Naravno, svaki dan je bio popraćen večernjim izlaskom u klub, nakon čega obavezno jelo u McDonald's-a ili AliBaba kebaba (hvala vodiču Marku što se brine za našu glad i u 2 ujutro).

Također, obavili smo i par izleta.

Prvi u Karlovy Vary gdje smo posjetili tvornicu njihovog poznatog alkoholnog pića Becherovke, koju smo u turi u probali (možda se baš zato taj gradić većini najviše dojmio).

Drugi izlet bio je u Kutnu Horu koja je poznata po rudniku srebra i crkvi svete Barbare i pritom smo stali u malu, ali jezovitu crkvicu koja je uređena isključivo ljudskim kostima (30 - 40 tisuća ljudi). Nakon posjeta velikoj crkvi, spustili smo se u rudnik u kojem smo se morali saginjati i previjati da prođemo kroz uske prolaze.

Ubrzo je došla i zadnja noć koji je većina prošla bez spavanja s obzirom da smo u ranim satima morali krenuti prema Salzburgu.

Na putu za Salzburg posjetili smo duboki rudnik soli kroz koji smo putovali nogama, toboganom ali i brodom.

Došli smo u Mozartov grad gdje nas je dočekao festival na kojem se nažalost nismo mogli zadržati. Razgledali smo grad i vidjeli i Mozartovu kuću, večerali i uputili se prema Splitu.

Mislim da ne moram napominjati da je ovo putovanje koje ćemo pamtiti do kraja života.

Toma Puljak, 4.a

 

 

Domagoj Perković

Na Olimpijadi iz fizike, nedavno održanoj u Indoneziji, Domagoj je osvojio srebrnu medalju.

Izvor: Slobodna Dalmacija

Šesnaest mu je godina tek, a već osvaja svijet! Onaj iz sfere znanstvene fizike, naime, i to kao najmlađi sudionik takve kategorije natjecanja iz Hrvatske!

Ne pretjerujemo, vjerujte; riječ je ništa manje nego o Olimpijadi iz fizike, nedavno održanoj u Indoneziji, na kojoj je učenik Treće gimnazije iz Splita Domagoj Perković osvojio srebrnu medalju.

Da stvar bude zanimljivija, govorimo o drugom srebru u fizici za Hrvatsku otkad se slična znanstvena nadmetanja događaju, i to nakon dugih jedanaest godina. Prvi put zavrijedio ga je Zagrepčanin Marko Popović iz Pete zagrebačke gimnazije, a on je tada bio polaznik četvrtog razreda, dok se Domagoj tek sprema krenuti u treći!

Kad pišemo o mladog splitskog fizičara, naprosto je teško ne koristiti uskličnike, jer on je znanje prije indonežanske olimpijade već pokazao – da, iste ove godine! – na natjecanjima u Estoniji, te timskom europskom prirodoslovnom (fizika, kemija, biologija) natjecanju u Danskoj, gradu Kopenhagenu, gdje su se iz Hrvatske otisnula dva tročlana juniorska tima.

Jedan se tim "pozlatio", dok je Perkovićev opet bio srebrni, ali mladić se kao individualni natjecatelj zakitio istom kovinom nedavno u gradu Yogakarti, te tako postao najmlađi i najtrofejniji fizičar u povijesti Hrvatske!

Točne informacije radi, recimo da su u Indoneziju išla petorica tinejdžera: dvojica mladića iz Zagreba i jedan iz Slavonskog Broda – riječ je o Igoru Kladariću, Petru Sumanu i Filipu Marijanoviću – koji također nisu ostali kratkih rukava, nego su uzeli tri bronce, dok je Josip Jerolim Banović iz Omiša osvojio "predbroncu", to jest počasnu .

Jedriličar kojeg je 'zaokrenuo' profesor Kutleša

– Bilo je dosta zahtjevno, ovo natjecanje u Indoneziji do sada je bilo na najvećoj razini – polako nam je kazivao samozatajni Domagoj, kojega smo zapravo jedva nagovorili na razgovor.

– Sastojalo se iz dva dijela, teoretskog i eksperimentalnog, u dva dana, po pet sati – približava mladić detalje "meganatjecanja" na kojemu je sudjelovalo četiristotinjak učenika, mahom starijih od njega (četvrti razredi), iz 86 država svijeta. Do sada su najtrofejniji bili mladi Korejci i Japanci, koji se takoreći godinama pripremaju za slična natjecanja.

– Sjeverna Koreja bila je ovaj put diskvalificirana zbog nekih nepravilnosti, a svi smo prolazili kroz nespretnosti u prijevodu, ali to su ipak sitnice – s osmijehom će staloženo mladi Perković, nekad zaljubljen u jedrenje i vaterpolo, dok ga fizika nije sasvim zaokupila.

"Krivac" za to je profesor Željan Kutleša iz OŠ Gripe, koji je, prisjeća se Perković, na zanimljiv način približio osnove fizike učeničkoj populaciji, među kojom je bio i on. Ništa manje zaslužna za rasplamsavanje strasti prema fizici nije bila ni profesorica Nela Dželalija iz Treće gimnazije, napominje naš sugovornik, čiji je životni put već poprilično određen.

Propusnicu za mladu znanstvenu elitu dobio je kao dvostruki državni prvak u fizici, a zahvaljujući članstvu u Hrvatskom fizikalnom društvu, i u Ministarstvu znanosti našla su se sredstva za na natjecanja. je mladić proveo u pripremama, bavljenje sportom zamijenio znanstvenim proučavanjima, u kojima ga osobno trenutno najviše intrigira elektromagnetizam. Uz redovno školovanje posredstvom profesorice Dželalije kao mentorice, povremeno pohađa predavanja na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu, te privatno uči engleski i njemački jezik. A poslije...

– Želja mi je otići studirati u inozemstvo, ne zato što podcjenjujem domaće obrazovne institucije, nego da steknem šire obrazovanje i iskustvo kojim ću jednog dana moći osobno, nadam se, pridonijeti boljitku svoje zemlje – skromno će Domagoj Perković, jedan od mladih fizičara sa svjetskog vrha, sa samog Olimpa.

JESENSKI ROK RASPORED POPRAVNIH, PREDMETNIH I RAZREDNIH ISPITA

 

JESENSKI ROK

RASPORED POPRAVNIH, PREDMETNIH I RAZREDNIH ISPITA

 

22.08.2017. Matematika u 9 sati

 

23.08.2017. Hrvatski jezik u 9 sati

 

24.08.2017. Kemija u 9 sati

 

25.08.2017. Latinski jezik u 8 sati

Informatika u 9 sati

Biologija u 10 sati