One land one thousand landscapes

U okviru školskog projekta ERASMUS+ KA2 One land one thousand landscapes, 10 učenika iz 3A,B,C i 4.B razreda i  profesorice Bavčević i Pažanin otputovali su na Siciliju u grad Vittoriu. U sklopu 3.mobilnosti predstavljat će našu školu i sudjelovati u brojnim edukativnim projektnim aktivnostima.

Organizacija testiranja polaznika za Centar izvrsnosti iz matematike

Testiranje učenika za CIM biti će u subotu, 11. 11. 2017., na adresi Matice hrvatske 11, Split s početkom u 10 sati.

Svi učenici, koji pristupaju testiranju, raspoređeni su u tri škole koje se nalaze na navedenoj adresi, a na sljedećim likovima se nalazi njihov raspored:

 1. III_gimnazija raspored ucenika 2017
 2. Prirodoslovno tehnička škola raspored ucenika 2017
 3. Graditeljsko-geodetska škola raspored ucenika 2017

  Raspored je vršen po abecednom redu imena učenika.

  Molimo vas da učenik prije dolaska u školu na danom popisu pronađe svoje mjesto na koje je raspoređen, kako bi u školi od učenika-domaćina mogao dobiti upute do tog mjesta. Učenici-domaćini će biti u glavnom atriju navedenih triju škola.

  Protokol testiranja za prijem u CIM:
 1. Dolazak učenika do 9.30.
 2. Od 9.30 do 10.00 smještaj učenika prema objavljenom rasporedu.
 3. 10.00 početak testiranja:

  - Trajanje 90 minuta za učenike osnovnih škola

  - Trajanje 120 minuta za učenike srednjih škola

  - Test se piše grafitnom (+ gumica) ili kemijskom olovkom (plava ili crna)

  - Kalkulator se ne smije koristiti

  - Za vrijeme pisanja mobitel mora biti isključen.
 4. Marenda za učenike nakon završetka pisanja, koju osigurava Splitsko-dalmatinska županija.
 5. Povratak učenika putnika planira se za 12.20.
 6. Rezultati testiranja će biti objavljeni najkasnije u ponedjeljak 13. 11. 2017. do 12.00.
 7. Odluka o odabiru kandidata u petak, 17.11.2017. godine u 12.00.

  Za učenike putnike, Splitsko-dalmatinska županija osigurala je prijevoz prema rasporedu koji se može preuzeti na linku: https://ci-sdz.hr/obavijest-prijevoz-ucenika-na-testiranje-za-cim-11-11-2017-g/

Sve informacije o radu i aktivnostima Centara izvrsnosti Splitsko-dalmatinske županije možete pratiti na sljedećim web adresama:

 1. www.dalmacija.hr
 2. www.ci-sdz.hr
 3. www.facebook.com/cisdz.hr/ 

Početak rada Centara izvrsnosti Splitsko-dalmatinske županije je u subotu, 25.11.2017.


Svim učenicima želimo puno uspjeha.


Stručno povjerenstvo Centra izvrsnosti iz matematike

Splitsko-dalmatinske županije

Junior Freshhh Croatia

Junior freshhh Croatia je natjecanje u kojem se srednjoškolci u tročlanim timovima bore za pobjedu rješavajući zanimljive zadatke iz matematike, fizike, kemije, biologije i geografije.

INA je projekt pokrenula s ciljem poticanja interesa učenika za prirodne znanosti i jačanje suradnje s mladim talentima, kao što je dosad činila i kroz programe Growww i Freshhh, namijenjene diplomantima i studentima.

Natjecanje se održava u dva kruga; u prvom krugu timovi se natječu u virtualnom svijetu rješavajući zadatke iz područja prirodnih znanosti u zanimljivoj igri koja ih vodi kroz Inina postrojenja i temeljne djelatnosti, dok drugi krug okuplja pet najbolje plasiranih timova iz prvog kruga koji se za pobjedu bore uživo. Članovi timova koji se izbore za prva tri mjesta osvojit će vrijedne nagrade, a nagrada očekuje i školu iz koje stigne najveći broj prijava.


INA poziva sve zainteresirane srednjoškolce da se uključe u Junior Freshhh natjecanje do 24. studenog 2017. putem stranice
www.juniorfreshhh.ina.hr, gdje su također dostupne sve informacije o igri i rokovima, postupku prijave i pravilima, a sve informacije mogu se pratiti i na Facebook stranici Junior Freshhh Croatia.

Molim Vas da informirate Vaše učenike o natjecanju te ih potaknete na prijavu jer mogu puno toga naučiti, a istovremeno se zabaviti i osvojiti vrijedne nagrade.

Važna informacija - škola s najvećim brojem prijavljenih timova također će biti nagrađena (oprema po izboru u vrijednosti od 5000kn).

"Na ramenima moga tate"

Svečana promocija zbornika učeničkih radova
Na ramenima moga tate”
Split, 25. listopada 2017.

 .

Katehetski ured Splitsko-makarske nadbiskupije, u povodu Godine očinstva i ususret Trećem nacionalnom susretu hrvatskih katoličkih obitelji koji će se održati u rujnu 2018. u Solinu, organizirao je natječaj literarnih i likovnih radova učenika osnovnih i srednjih škola na temu „Na ramenima moga tate“. Dva prosudbena povjerenstva napravila su izbor najboljih radova koji su objavljeni u istoimenom zborniku. Svečana promocija zbornika bila je u srijedu, 25. listopada u velikoj dvorani Nadbiskupskog sjemeništa u Splitu, gdje se okupilo preko šest stotina sudionika – učenika, roditelja, vjeroučitelja, nastavnika i ravnatelja škola. Zbornik su predstavili: mons. Marin Barišić, splitsko-makarski nadbiskup, mr. don Josip Periš, predstojnik Katehetskog ureda i dr. sc. Dubravka Kuščević, profesorica na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Splitu. Promociji su nazočili i predstavnici grada Splita i Splitsko-dalmatinske županije: g. Slavko Žaja, savjetnik za obrazovanje i znanost i g. Ante Radovčić, pomoćnik pročelnika za prosvjetu.

U Zborniku je objavljeno 260 literarnih i 64 likovna rada iz različitih osnovnih i srednjih škola Splitsko-makarske nadbiskupije, Dubrovačke biskupije i iz Hrvatskih katoličkih misija u Njemačkoj. Priređivačice Zbornika Marina Šimić i Mirjana Vučica sve su literarne radove uvrštene u zbornik okrupnile i sadržajno posložile u deset tematskih cjelina na ukupno 176 stranica. „Sam naziv zbornika ‘Na ramenima moga tate’ ističe važnu ulogu oca u odrastanju djeteta. Na ramenima otac čvrsto, s obje ruke, drži svoje dijete za noge i time upravlja njegove korake. Čvrstim držanjem otac je predstavnik odgovornosti braka i obitelji za ispravno odgajanje novog života. Iako je dijete na ramenima svoga tate, njegov pogled počiva na majci i govori nam da očeva i majčina figura nisu uzajamno zamjenjive“, naglasio je mr. Periš.

Proglašeni su najbolji literarni i likovni radovi u tri kategorije: po tri najbolja rada u razrednoj nastavi, po tri rada u kategoriji od 5. do 8. razreda osnovne škole i po tri rada u kategoriji srednjih škola. Nagrađenim učenicima i njihovim voditeljima nadbiskup je uručio Zbornik i prigodne darove. Također svim učenicima i mentorima čiji su radovi objavljeni u Zborniku Katehetski ured poklonio je po jedan primjerak. Program promocije, koji je moderirala Helena Balajić, glazbeno su uveličali Vokalisti Salone a scenski Hrvatsko nadzemlje. Svečana promocija završila je razgledavanjem prigodne izložbe likovnih radova objavljenih u Zborniku.

 

Korice knjige ukrasio je rad naše učenice Antonie Bartulović, a unutar knjige su objavljeni literarni radovi Dore Šunjerge, Frane Franića i Stipe Marina.

 

Na ramenima moga Oca 

            

Sjećam se oče, djetinjstva svoga
kad sam svijet promatrao iz naručja tvoga,
kad sam sigurnost vidio samo u tome,
u toplom pogledu i naručju tvome.

često si me dizao na svoja ramena,
osjećao sam se visoko kao da granica nema.
Tvoje ruke, tvoj pogled i tvoj glas
u teškim trenutcima bili su mi spas.

S vremenom je sve postajalo drugačije
svijet sam istraživao na različite načine.
Danima sam hodao od vrha do dna,
zbog mene si često provodio noći bez sna.

Govorio si mi da tako ništa postići neću,
da u takvom životu ne mogu pronaći sreću.
Slušao sam tvoj glas, ali ga nikad ne bih razumio,
na pravi put sam se vratio tek kad sam te izgubio.

Sada me svuda prate tvoje oči
i kada poraze svoje osjetim u noći
i kada sve uspjehe svoje zbrojim,
shvatim da sam uvijek bio na ramenima tvojim.

Stipo Marin

72 sata bez kompromisa

 

Projekt „72 sata bez kompromisa“ ima cilj okupiti srednjoškolce, studente i mlade zaposlenike te pokazati kako se zajedničkim snagama i akcijama može preobraziti okruženje u kojem živimo. Samo je malo potrebno – izaći iz vlastite udobnosti i slobodno vrijeme posvetiti volontiranju – da bi se dobili veliki plodovi.

Volonterski maraton 72 sata bez kompromisa bila je održana od 12. do 15. listopada 2017. godine.

 

Sudjelovali su učenici trećih i četvrtih razreda naše škole s profesoricama Dužević i Gelo.

Učestvovali su u akcijama poput:

-Druženja s štićenicima staračkog doma „Lovret“

-čišćenja okoliš

-bojanja zidove u ženskom popravnom domu

-bojanja vrtić Mimoza

-bojanja zidove u centru Juraj Bonači

-druženja  s udrugom Lastavice

-druženja s štićenicima doma za nezbrinutu djecu Maestral

-čišćenja stanove socijalno ugroženih obitelji

-brige o životinjama u azilu. 

 

Dojam učenice trećeg razreda koja je sudjelovala u akciji: „Ova akcija je otvorila srca mnogima da shvate da iako smo mali, možemo pomoći. Iako se možda osjećamo beskorisno nekome možemo biti dar samo svojom prisutnošću. Samo s tom malom sitnicom, sada se osjećamo većima, kao i svi oni kojima smo pomogli.“

saznajte više na:http://72sata.hr/