Radionica „Kreiranje i postavljanje prirodoslovne zbirke“

Krajem ljetnih praznika, točnije od 26. 8. do 6. 9. 2019. godine, održana je ljetna radionica u sklopu projekta „Spoznaj bioraznolikost, e-prirodoslovna zbirka“. Voditeljice radionice bile su Vesna Dobronić, prof. ment. i Ines Alujević, prof. savj.  

Zahvaljujući ovom projektu, u školi se provodi informatizacija i determinacija prirodoslovne zbirke III. gimnazije, Split. Naime, tijekom godina prikupljen je veliki broj primjeraka te se javila potreba za imenovanjem i opisivanjem istih kako bi se eksponati mogli izložiti i poslužiti kao izvorna stvarnost te postati osnova za stvaranje virtualne prirodoslovne zbirke. 

Temeljna snaga ovog projekta jest činjenica da  učenici sami trajno sudjeluju u njegovom osmišljavanju, provođenju i nadograđivanju čime se postiže obostrana korist jer je omogućena dostupnost svih materijala putem mrežne aplikacije.

Sudionici radionice su osmislili i dizajnirali izložbeni prostor školske prirodoslovne zbirke koja služi kao osnova e-prirodoslovne zbirke, a pomaže učenicima u shvaćanju pojma „bioraznolikost“. 

Ljetna radionica se provodila u nekoliko faza:

 - sortiranje biološkog materijala po skupinama

- prepariranje i održavanje izložaka zbirke

- numeriranje i taksonomsko  određivanje izložaka pomoću ključeva za određivanje 

- prikupljanje i evidentiranje prirodoslovnih podataka koji čine zbirku korisnom i pouzdanom

- digitalizacija baze podataka uz virtualni prikaz izložaka 

- dizajniranje postave izložbenih preparata.

Neizmjerno nam je drago da je tijekom radionica prevladavala poticajna atmosfera te da su zajednička druženja i rad obilježeni veselim tonom. 

U budućnosti će svi eksponati, čak i oni virtualni, te detaljne informacije o njima biti dostupne na mrežnim stranicama e-prirodoslovne zbirke III. gimnazije, Split.

Učenici koji su sudjelovali na radionici: Jana Matić, Duje Perković, Duje Štolfa, Sara Vukman i Antonio Nikolić.

 

Dani kruha i zahvalnosti

Dane kruha i zahvalnosti za plodove zemlje obilježili smo u srijedu, 16. listopada, u prostorijama škole.

Na početku velikog odmora naše učenike i profesore dočekali su stolovi prepuni peciva, kolača i ostalih slastica koje su pripremili učenici prvih i drugih razreda.

Dan kruha povezan je sa  Svjetskim danom hrane kako bi se podigla svijest o važnosti zdrave prehrane, ekološke proizvodnje i očuvanju biološke raznolikosti. 

Želimo se zahvaliti svim roditeljima, učenicima i profesorima na sudjelovanju u ovoj akciji.