Prosvjed učenika širi se po Hrvatskoj: U petak za klimu na ulicu izlaze i Splićani

U brojnim europskim gradovima posljednjih nekoliko tjedana petak je dan kada srednjoškolci izlaze na ulice. Razlog – žele pritisnuti političare da nešto učine po pitanju sve izraženijih klimatskih promjena. Kako ističu, nema smisla učiti ako nema budućnosti gdje će to znanje moći i primijeniti. Čitav pokret inicirala je 16-godišnja Šveđanka Greta Thunberg, a ovoga petka, 15. ožujka, prosvjedu će se pridružiti i hrvatski srednjoškolci. I to ne samo u Zagrebu, kako smo već prethodno najavili, nego i u Splitu.

Tekst preuzet s:  https://srednja.hr/ekobiz/ekologija/prosvjed-ucenika-siri-se-po-hrvatskoj-petak-klimu-ulicu-izlaze-splicani/

Zagrebačka maturantica Laura Skala nije jedina srednjoškolka koja je u Hrvatskoj odlučila organizirati prosvjed učenika za klimu, u Europi i svijetu poznatiji pod nazivom School Strike 4 Climate. Globalnom pokretu koji će se u petak održati u više od 800 gradova, osim Zagreba, pridružuje se i Split.

U organizaciji sudjeluju učenici čak tri škole: Mirta Čenić i Marita Bobelj iz Turističko-ugostiteljske škole Split, učenici Bruno Kontri i Ivan Valić iz splitske III. Gimnazije, te Bruno Jakob iz II. Gimnazije Split. I dok se Zagrepčani u petak okupljaju na Europskom trgu u 12:30, splitski će učenici za klimu štrajkati od 13 sati, ispred Hrvatskog narodnog kazališta.

– Mislim da je pitanje klimatskih promjena najvažnije pitanje čovječanstva, i zato ovim prosvjedom zahtijevamo od vladajućih da to osvijeste, kaže Ivan Valić uz napomenu da se klimatske promijene u 21. stoljeću odvijaju daleko brže nego što je to bilo u prošlosti.

 

Maškare

Dana 05.03.2019. održane su maškare u našoj školi.

Kao i prijašnjih godina učenici su imali zadatak predstaviti razrednu masku te izvesti prikladni igrokaz. Nagrađeni razredi su dobili krafne. 

ac42221a 2c94 44de 885f b2e2d0343f53

Profesori škole - Krvna slika MIOCa

Bilo je svega od grčke kulture i bogova do samih profesora kako raspravljaju o kurikularnoj reformi u saboru, preko zubić vile do galerije slika. Pjevalo se, zabavljalo a i zaplesalo narodno kolo.

U B smjeni pobjedu je odnio „speed date“ grčkih bogova,2 e pobjednici

dok su u A smjeni tu titulu odnijeli zubi i njihova šaljiva zubić vila.

574b8e52 59f6 4121 b5a9 6b44b2378b10

Uskoro u fotogaleriji najbolje slike.

 

Prirodoslovna olimpijada Europske unije (EUSO )

Na olimpijadi u znanju i rješavanju praktičnih zadataka iz prirodoslovlja nastupit će tako Miočani Mia Crnogaj, Olga Jerković Perić, Grgur Premec, Marko Preočanin i Jakov Vilić. Uz njih, na EUSO 2019 plasirao se još i učenik splitskog MIOC-a, Bartol Bućan iz III. gimnazije Split.

– Na izbor hrvatske olimpijske ekipe bili su pozvani učenici temeljem rezultata postignutih na prošlogodišnjim (2017./18.) državnim natjecanjima iz fizike, kemije i biologije. Prvi krug izbora, na kojem su se rješavali teorijski zadatci, održan je u studenom 2018. godine. Pristupilo je tridesetak učenika, a temeljem postignutih rezultata u drugi krug pozvano je 12 učenika. Drugi krug testiranja održao se u petak, 22. veljače 2019. godine i rješavali su se eksperimentalni zadaci iz fizike, kemije i biologije, pojasnili su iz XV. gimnazije Zagreb

https://srednja.hr/kreativni-nered/odabran-tim-genijalaca-putuje-prirodoslovnu-olimpijadu-vecina-ih-iz-jedne-skole/

Romanian Master of Mathematics and Science 2019

Hrvatski matematičari na drugom kraju Europe, u Rumunjskoj, sudjelovali su na prestižnom natjecanju Romanian Master of Mathematics and Science 2019. Riječ je o natjecanju na kojemu se sudjeluje isključivo uz pozivnicu, a naša je ekipa na njega pozvana po četvrti puta. Članovi hrvatske reprezentacije izabrani su temeljem rezultata na Međunarodnoj matematičkoj olimpijadi 2018. i individualnih rezultata na Srednjoeuropskoj matematičkoj olimpijadi 2018.

Medalje nisu osvojili, ali su zato naši srednjoškolci zaradili pet pohvala. Najbolje se plasirao Marin Varivoda (Gimnazija Frane Petrića Zadar), koji je bio 89. Andrija Tomorad (XV. gimnazija Zagreb) bio je 95., Noel Lakić (Gimnazija Frane Pertića Zadar) 104., Ilija Uzelac Bujišić (hrvatski državljanin koji se školuje u Matematičkoj gimnaziji u Beogradu) zauzeo je 111. mjesto. Na 123. mjestu našao se Luka Bulić Bračulj (III. gimnazija Split), a Krunoslav Ivanović (XV. gimnazija Zagreb) bio je 133.

Čestitamo našim učenicima na izvrsnom uspjehu.

MIOC Klozed

Dragi kolege nogometaši i oni koji to pokušavate biti!

Kao i dosadašnjih godina drugo polugodište rezervirano je za spektakl, raskoš (ne)talenata i dobru zabavu- Mioc Klozed.

Za održavanje turnira potrebno je minimalno 16 ekipa pa vas pozivamo da prijavite svoj razred nekom od organizatora.

O nagradama, načinu odigravanja turnira i svemu ostalom uskoro opširnije na njihovoj Facebook stranici: Mioc Klozed 2019

Za prijavu javite se učenicima Brunu Kraljeviću (4.f) i Luki Zekanu (3.f).

Kotizacija: 

1. razred - 50kn

2. razred - 100kn

3. i 4. razred - 150kn

Svim natjecateljima želimo puno sreće i neka najsretniji pobijedi!

 

Akcija mjerenja tlaka

Čovječe, ne ljuti se,

narast će ti tlak, u ovoj akciji

može sudjelovati svak'!

Zato nam se pridruži, ITM skuži

i reanimaciju pruži!“

Moto je to već tradicionalne akcije koju su organizirali volonteri Crvenog križa III. gimnazije. Peta je to organizirana akcija mjerenja tlaka i indeksa tjelesne mase te poučavanja reanimacije.

Svrha akcije je unaprijeđenje i zaštita zdravlja, te promocija sekcije mladih Crvenog križa III. gimnazije koja je prošle godine predstavljala naše društvo na Državnom natjecanju u kategoriji mladi.

Odaziv na akciju je bio velik jer su osim učenika dolazili i školski djelatnici. Uz dobru atmosferu mnogi prisutni su naučili i postupak reanimacije koji su bez greške pokazivali naši volonteri, a neki su dobili priliku naučiti mjeriti tlak. Provedena je i kratka anketa o kvaliteti života te su sakupljani novčani prilozi. Mnoštvom plakata prisutni su se mogli informirati o našim volonterima kao i djelatnostima CK općenito. Akcija se održala u hodniku između III. gimnazije i Graditeljsko-geodetske škole Split.

Ovom akcijom volonteri su željeli pozvati ljude da se pridurže njihovoj sekciji te da nauče postupak reanimacije i važnost zdravog života.

Akciju su s veseljem organizirali i proveli: Ivona Delic, Katarina Kurtovic, Kate Kuko, Lucija Čatipović, Dora Rađa, Stella Balić, Ana Madunić, Lana Mihanović, Mia Vrdoljak, Dorian Dulčić, Sara Vukman, Jana Matić te njihova mentorica Vesna Dobronić, prof.