Predavanje održati prof. Harald zur Hausen, dobitnik Nobelove nagrade za fiziologiju ili medicinu 2008.

 24. rujna 2019. u 18:00h na Medicinskom fakultetu u Splitu potpuno besplatno i potpuno otvoreno predavanje održati prof. Harald zur Hausen, dobitnik Nobelove nagrade za fiziologiju ili medicinu 2008. za otkrivanje povezanosti HPV-a i karcinoma vrata maternice. Ovo predavanje održat će se u sklopu mjeseca svjesnosti u reproduktivnom zdravlju. Također, nakon predavanja i domjenka, u 19.30h će se održati panel rasprava s nobelovcem gdje će učenici imati jedinstvenu priliku postavljati pitanja prof. zur Hausenu. Pozivamo Vas da nam se pridružite na Medicinskom fakultetu u promoviranju zdravlja i ove vrlo važne javnozdravstvene teme o kojoj ćemo imati priliku učiti od jednog od najvažnijih znanstvenika u tom području.

Zbog iznimne značajnosti, bilo bi nam drago kada bi se učenici Vaše škole pridružili ovom projektu sa svojim razrednicima ili profesorima biologije u što većem broju u sklopu sata razrednika ili sata zdravstvenog odgoja i na taj način iz prve ruke saznali sve što trebaju o reproduktivnom zdravlju i važnosti očuvanja istoga, kao i skupiti iskustvo već u mladim danima i poslušati savjete i predavanje nobelovca. Ovakva prilika rijetko se pruža stanovnicima naše države i nadamo se kako ćete se odazvati ovom pozivu kako bismo svi zajedno sudjelovati u unaprjeđenju zdravlja naše zajednice. Molimo da nas obavijestite najkasnije do srijede, 18. rujna ukoliko ste zainteresirani za uključenje u ovaj projekt.

Detaljnije o rasporedu, kao i organizatorima možete vidjeti na webu www.nobeldays.com ili Facebook stranici "Nobel Days". Za bilo kakva pitanja, slobodno nas kontaktirajte na ovaj e-mail ili mene osobno na 091 794 7452.

Državni turnir mladih fizičara

Državni turnir mladih fizičara je pojedinačno eksperimentalno natjecanje iz znanja fizike namijenjeno učenicima srednjih škola. Od učenika se očekuju da riješe jedan od 17 zadanih problema, što znači da trebaju razviti teorijski model fenomena, osmisliti aparaturu te napraviti i objasniti rezultate mjerenja. Svoje rješenje oblikuju u seminarski rad, a najuspjeliji učenici prezentiraju svoja rješenja u “znanstvenim borbama” na Državnom turniru mladih fizičara

Natjecanje je bazirano na Međunarodnom turniru mladih fizičara na kojem Hrvatska uspješno sudjeluje od 2002. godine (povijesni detalji u službenom dokumentu poziva), a organizira ga Istraživački centar mladih. Najbolji učenici na Državnom turniru mladih fizičara imaju priliku postati članom ekipe koja sudjeluje na Međunarodnom turniru mladih fizičara.

Prijave su do 15. listopada 2019. na službenoj stranici Turnira http://iypt.icm.hr/


Nakon prijave, učenici imaju vremena do 1. prosinca 2019. za riješiti jedan od problema koji izaberu.

. Sve informacije dostupne su i na službenoj stranici turnira http://iypt.icm.hr/.

Odluka i Uputa o kriterijima i načinu financiranja troškova javnog prijevoza redovitih učenika srednjih škola za školsku godinu 2019./2020.

Obavještavamo vas kako je Vlada Republike Hrvatske, dana 29. kolovoza 2019. godine donijela  Odluku o kriterijima i načinu financiranja troškova javnog prijevoza redovitih učenika srednjih škola za školsku godinu 2019./2020.

Obzirom da ista još nije objavljena u Narodnim novinama, u privitku dostavljamo dokument sa sjednice Vlade.

Nakon objave u Narodnim novinama, Ministarstvo će istu objaviti na web stranici, zajedno s potpisanom Uputom o provođenju iste kao i pripadajuće Potvrde.

Ovim putem skrećemo pozornost da su osnivači za školsku godinu 2019./2020. obvezni zatražiti nove potvrde od svih učenika, sukladno  Uredbi o zaštiti pojedinaca u vezi s obradom  osobnih podataka i o slobodnom kretanju takvih podataka (Opća Uredba o zaštiti podataka).

Dokumneti:

176_-_4.doc

Dopis_-_prijevoz_učenika_srednjih_škola.pdf

FINAL_Uputa_o_provodenju_odluke_sk_2018-2019.doc

POTVRDA_75_sufinanciranjeMedjumjesnoga_javnog_prijevoza_Ucenikass

POTVRDA_100_-_sufinanciranje_međumjesnoga_javnog_prijevoza_učenika_sš

Pravila_postupanja_-_prijevoz_učenika_srednjih_škola.pdf

 

Poziv profesorima na skup dobitnika Nobelove nagrade

Ovim putem želimo vas pozvati na poseban događaj koji će 3. i 4. rujna na Medicinskom fakultetu u Splitu okupiti čak 4 dobitnika Nobelove nagrade.

Prof. Frank, prof. Bednorz, prof. Roberts i prof. zur Hausen održat će predavanja o svojim revolucionarnim otkrićima iz medicine, kemije i fizike zainteresiranoj javnosti, s posebnim naglaskom na učenike srednjih škola te studente i akademsko osoblje.

Nakon predavanja, prisutni će imati priliku postaviti pitanja nobelovcima na panel raspravi Nobel Talk te razgovarati s profesorima i na taj način steći vrijedno, nezamjenjivo i nesvakidašnje iskustvo. Prof. zur Hausen će održati odvojeno predavanje 24. rujna u sklopu mjeseca svjesnosti o reproduktivnom zdravlju.

Ukoliko vas zanima ovaj jedinstveni i potpuno besplatni događaj, posjetite web stranicu događajawww.nobeldays.comili Facebook stranicu "Nobel Days" kako biste saznali detalje o rasporedu samog događaja.Slobodno možete pozvati i vaše kolege! 

U nadi da ćemo vas vidjeti što više srdačno vas pozdravljamo!

Organizacijski odbor 'Nobel Days'

Splitski gradonačelnik primio najbolju maturanticu u državi Ivu Barać

Splitski gradonačelnik Andro Krstulović Opara priredio je primanje za najbolju ovogodišnju maturanticu Ivu Barać, učenicu splitske 3. gimnazije koja je na ispitu iz državne mature ostvarila stopostotne rezultate iz više razine matematike i fizike:

“Oduvijek mi je matematika bila najdraži premet, još od osnovne škole. MIOC sam upisala baš zbog toga i tu se ta ljubav nastavila. Mislim da treba marljivo raditi i od samog početka jer se za maturu ne može pripremiti u mjesec dana, i da treba slušati savjete profesora jer je meni to najviše pomoglo. Općenito svi profesori u MIOC-u su nas jako dobro pripremili za maturu.” rekla je Iva Barać i najavila da će svoje daljnje obrazovanje nastaviti na FER-u.

Gradonačelnik Krstulović Opara ponosan je što je najbolja maturantica iz Splita: “Iznimno sam ponosan, a vjerujem da su i građani sretni što imaju ovako iznimne mlade ljude koji rastu u našem gradu. Imat će svu našu potporu i ovo je još jedan dokaz da je splitska 3. gimnazija uistinu najbolje što grad Split ima.”

Gradonačelnik je najavio daljnju potporu Grada Splita nadrenim učenicima i IT sektoru.

“Razvoj IT industrije, kreativne industrije i industrija koje nisu samo turizam, u gradu su jedini mogući način za zadržavanje ljudi iz tih područja, odnosno područja koji su izvan uslužnih djelatosti. Mi se oko toga trudimo, siguran sam da će naraštaj gospođice Ive Barać naći mjesto u svome gradu za par godina.” komentirao je Krstulović Opara

 5f9cd1a5 9f56 409b 9b20 a0e9c203d733

Našoj Ivi Barač, najboljoj maturantici uručena Nagrada Soljačić

Nagrade Soljačić, koja se uručuje najboljemu maturantu koji na državnoj maturi postigne najviši postotak riješenosti testa iz Matematike (A razina) i Fizike. Nagradu u iznosu od 5.000 dolara maturantu daruje ugledni hrvatski znanstvenik i redoviti profesor na Odsjeku za fiziku na Massachusetts Institute of Technology (MIT), Marin Soljačić.

Ove godine dobitnica nagrade je maturantica III. gimnazije u Splitu Iva Barać, koja je na oba ispita relevantna za ovu nagradu postigla stopostotni rezultat. Iva je ujedno i jedina maturantica kojoj je ove godine pošlo za rukom bez greške riješiti čak dva ispita. Već nam je nakon objave konačnih rezultata mature kazala kako je time iznenađena, ali i ponosna. Ova sudionica državnih natjecanja u Fizici i Matematici otkrila nam je i kako je njen uspjeh rezultat kontinuiranog rada kroz sve četiri godine srednje škole i on je zapravo nagrada za marljiv rad.

– Iznimna mi je čast što sam danas ovdje, ali ovaj uspjeh prvenstveno doživljavam kao nagradu za svoj četverogodišnji trud i zato želim zahvaliti svojim profesorima iz III. gimnazije koji su mi u tome jako pomogli i koji su me dobro pripremali, ne samo za maturu, nego i za život. Zahvaljujem svojim roditeljima koji su mi uvijek bili podrška u svemu što sam radila i posebno želim zahvaliti profesoru Soljačiću na ovoj nagradi. Mislim da je nama učenicima ovo jedna odlična poruka da se trud uvijek isplati, poručila je Iva nakon što joj je profesor Soljačić uručio nagradu.

Najbolji maturanati koje je nagradilo Ministarstvo

Ministarstvo znanosti i obrazovanja nagradilo je i 20 učenica i učenika koji su ove godine na državnoj maturi imali najbolji prosjek riješenosti obveznih ispita – Matematike, Hrvatskog i stranog jezika na višoj, A razini. Svi oni dobili su novčani iznosom od 2.500 kuna te posebna priznanja za izniman uspjeh na državnoj maturi u školskoj godini 2018./2019.

Među nagrađenim učenicima koji su briljirali na obaveznim predmetima, najviše ih dolazi iz zagrebačke V. i XV. gimnazije, iz svake po pet, dok tri dobitnika dolaze iz III. gimnazije Split. Riječ je o sljedećih 20 maturanata:

Domagoj Perković (III. gimnazija Split), Anđela Maleš (III. gimnazija Split), Laura Horvat (Gimnazija Josipa Slavenskog Čakovec), Kim Staničić (Srednja škola fra Andrije Kačića Miošića Makarska), Jana Jelčić (V. gimnazija Zagreb), Marko Tutić (XV. gimnazija Zagreb), Bjanka Vrljić (V. gimnazija Zagreb), Tin Plavec (XV. gimnazija Zagreb), Laura Boroš (XV. gimnazija Zagreb), Ana Marija Anđelić (XV. gimnazija Zagreb), Josip Srzić (Srednja škola fra Andrije Kačića Miošića Makarska), Karlo Anđelković (II. gimnazija Zagreb), Lucija Gojmerac (XV. gimnazija Zagreb), Toni Ivanković (III. gimnazija Osijek), Petra Daković (Gimnazija A. G. Maroša Zabok), Luka Buršić (Glazbena škola Ivana Matetića – Ronjgova Pula), Karlo Bujas (V. gimnazija Zagreb), Mislav Barić (III. gimnazija Split), Laura Busak (V. gimnazija Zagreb) i Tina Drinčić (V. gimnazija Zagreb).