Luka Bulić Bračulj se okitio brančanom medaljom

Na upravo završenoj 12. Srednjoeuropskoj matematičkoj olimpijadi u Bielsko-Białi, u Poljskoj (27. kolovoza – 2. rujna 2018.), sudjelovalo je 66 učenika iz 11 srednjoeuropskih država: Austrije, Češke, Litve, Mađarske, Njemačke, Poljske, Slovačke, Slovenije, Švicarske, Ukrajine i Hrvatske.

 IMAG5829

Republiku Hrvatsku predstavljali su sljedeći učenici:

Luka Bulić Bračulj, III. gimnazija, Split

Krunoslav Ivanović, XV. gimnazija, Zagreb

Noel Lakić, Gimnazija Franje Petrića, Zadar

Krešimir Nežmah, XV. gimnazija, Zagreb

Andrija Tomorad, XV. gimnazija, Zagreb

Ivan Vojvodić, XV. gimnazija, Zagreb.

 

Voditelji ekipe bili su Ivan Krijan i Ivan Kokan.

 

Učenici su se, kao i obično, natjecali pojedinačno i ekipno rješavajući zadatke olimpijskog tipa iz algebre, kombinatorike, geometrije i teorije brojeva.

 

Petu godinu zaredom jedan od hrvatskih natjecatelja osvojio je zlatnu medalju na pojedinačnom natjecanju. Ove godine taj izniman uspjeh postigao je Noel Lakić, uz stopostotnu riješenost ispita. I ostali članovi ekipe ostvarili su odličan rezultat i osvojili medalje: Krunoslav Ivanović srebrnu, a Andrija Tomorad, Luka Bulić Bračulj, Ivan Vojvodić i Krešimir Nežmah brončane.

 

Na još uzbudljivijem i neizvjesnijem ekipnom natjecanju, Hrvatska je ostvarila izvrstan uspjeh osvojivši drugo mjesto – ispred Mađarske, a iza Ukrajine (koja je na ovom natjecanju sudjelovala kao gost na poziv poljskih domaćina).

 

Put na olimpijadu i pripreme natjecatelja organiziralo je i provelo Hrvatsko matematičko društvo (HMD) uz pomoć udruge Mladi nadareni matematičari "Marin Getaldić" (MNM), a financiralo Ministarstvo znanosti i obrazovanja (MZOS).

 

Više informacija o natjecanju, zadatcima i rezultatima može se naći na službenoj web-stranici MEMO-a 2018: http://www.memo2018.abel.bielsko.pl/.