Među ovogodišnjim dobitnicima OSKARA ZNANJA naš Domagoj Perković osvojio je tri Oskara.

 

 oscar znanja 2018 20

Domagoj PERKOVIĆ | 3 OSKARA ZNANJA | 1 državno + 2 međunarodna

3. razred SŠ > III. gimnazija, Split

■ Nela Dželalija, Državno natjecanje iz fizike

■ Filip Torić i Krešo Zadro, PMF, Zagreb, 48. Međunarodna fizička olimpijada, srpanj 2017., srebro

■ Krešo Zadro, PMF Zagreb, 2. Europska fizička olimpijada, 28. svibnja – 1. lipnja 2018., zlato

Za uspjehe u školskoj godini 2017./2018. svoje kipiće OSKARA ZNANJA primilo je 110 učenika i učenica osnovnih škola te 176 srednjoškolaca. Uz njih su zasluženo zahvalnice i plakete primila i njihova 223 mentora.

Oskara znanja za uspjehe na međunarodnim natjecanjima zaslužilo je ovog puta ukupno 97 dobitnika.

Inače, natjecanja i smotre organiziraju se u 33 kategorije prema predmetima i predmetnim područjima, a održavaju se na tri razine, počinju sa školskim, zatim županijskim natjecanjima i smotrama, a učenici koji ostvare najbolje rezultate pozivaju se na državna natjecanja i smotre.

U školskoj godini 2017./2018. na školskoj razini sudjelovalo je 122 215 učenikaosnovnih i srednjih škola. Na županijskoj razini sudjelovalo je više od 42 tisuće učenika, a plasman na državna natjecanja i smotre ostvarilo je 6364 učenika osnovnih i srednjih škola te ih je pratilo i pripremalo gotovo 2240 učitelja i nastavnika mentora. Državna natjecanja u znanju izlučna su natjecanja za brojna međunarodna natjecanja na kojima vrlo uspješno već godinama sudjeluju hrvatski učenici.

Sudjelovanjem na natjecanjima i smotrama učenicima se omogućuje razvijanje sklonosti, sposobnosti i iskazivanje interesa za određena područja, stjecanje novih znanja i vještina te ih se potiče na razvijanje stvaralaštva i kreativnosti. Uključivanje i sudjelovanje djece i mladih na natjecanjima i smotrama vrlo je važno za razvoj njihove osobnosti i uvelike pridonosi smanjenju negativnih pojava u društvu, a za mnoge od njih znači profesionalnu usmjerenost za izbor zanimanja i nastavak školovanja.