Svečana promocija zbornika učeničkih radova
Na ramenima moga tate”
Split, 25. listopada 2017.

 .

Katehetski ured Splitsko-makarske nadbiskupije, u povodu Godine očinstva i ususret Trećem nacionalnom susretu hrvatskih katoličkih obitelji koji će se održati u rujnu 2018. u Solinu, organizirao je natječaj literarnih i likovnih radova učenika osnovnih i srednjih škola na temu „Na ramenima moga tate“. Dva prosudbena povjerenstva napravila su izbor najboljih radova koji su objavljeni u istoimenom zborniku. Svečana promocija zbornika bila je u srijedu, 25. listopada u velikoj dvorani Nadbiskupskog sjemeništa u Splitu, gdje se okupilo preko šest stotina sudionika – učenika, roditelja, vjeroučitelja, nastavnika i ravnatelja škola. Zbornik su predstavili: mons. Marin Barišić, splitsko-makarski nadbiskup, mr. don Josip Periš, predstojnik Katehetskog ureda i dr. sc. Dubravka Kuščević, profesorica na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Splitu. Promociji su nazočili i predstavnici grada Splita i Splitsko-dalmatinske županije: g. Slavko Žaja, savjetnik za obrazovanje i znanost i g. Ante Radovčić, pomoćnik pročelnika za prosvjetu.

U Zborniku je objavljeno 260 literarnih i 64 likovna rada iz različitih osnovnih i srednjih škola Splitsko-makarske nadbiskupije, Dubrovačke biskupije i iz Hrvatskih katoličkih misija u Njemačkoj. Priređivačice Zbornika Marina Šimić i Mirjana Vučica sve su literarne radove uvrštene u zbornik okrupnile i sadržajno posložile u deset tematskih cjelina na ukupno 176 stranica. „Sam naziv zbornika ‘Na ramenima moga tate’ ističe važnu ulogu oca u odrastanju djeteta. Na ramenima otac čvrsto, s obje ruke, drži svoje dijete za noge i time upravlja njegove korake. Čvrstim držanjem otac je predstavnik odgovornosti braka i obitelji za ispravno odgajanje novog života. Iako je dijete na ramenima svoga tate, njegov pogled počiva na majci i govori nam da očeva i majčina figura nisu uzajamno zamjenjive“, naglasio je mr. Periš.

Proglašeni su najbolji literarni i likovni radovi u tri kategorije: po tri najbolja rada u razrednoj nastavi, po tri rada u kategoriji od 5. do 8. razreda osnovne škole i po tri rada u kategoriji srednjih škola. Nagrađenim učenicima i njihovim voditeljima nadbiskup je uručio Zbornik i prigodne darove. Također svim učenicima i mentorima čiji su radovi objavljeni u Zborniku Katehetski ured poklonio je po jedan primjerak. Program promocije, koji je moderirala Helena Balajić, glazbeno su uveličali Vokalisti Salone a scenski Hrvatsko nadzemlje. Svečana promocija završila je razgledavanjem prigodne izložbe likovnih radova objavljenih u Zborniku.

 

Korice knjige ukrasio je rad naše učenice Antonie Bartulović, a unutar knjige su objavljeni literarni radovi Dore Šunjerge, Frane Franića i Stipe Marina.

 

Na ramenima moga Oca 

            

Sjećam se oče, djetinjstva svoga
kad sam svijet promatrao iz naručja tvoga,
kad sam sigurnost vidio samo u tome,
u toplom pogledu i naručju tvome.

često si me dizao na svoja ramena,
osjećao sam se visoko kao da granica nema.
Tvoje ruke, tvoj pogled i tvoj glas
u teškim trenutcima bili su mi spas.

S vremenom je sve postajalo drugačije
svijet sam istraživao na različite načine.
Danima sam hodao od vrha do dna,
zbog mene si često provodio noći bez sna.

Govorio si mi da tako ništa postići neću,
da u takvom životu ne mogu pronaći sreću.
Slušao sam tvoj glas, ali ga nikad ne bih razumio,
na pravi put sam se vratio tek kad sam te izgubio.

Sada me svuda prate tvoje oči
i kada poraze svoje osjetim u noći
i kada sve uspjehe svoje zbrojim,
shvatim da sam uvijek bio na ramenima tvojim.

Stipo Marin