S obzirom na to da smo se (nažalost) oprostili od ljetnih praznika i počeli se ponovno privikavati na dinamični nastavni tempo,jedva smo dočekali treći tjedan nastave kako bismo otputovali na dugo iščekivan, 1000km dalek put do Praga i barem se nakratko vratili životu bez obaveza.

U ranim jutarnjim satima subote 16. rujna nas 55 učenika zajedno s profesoricama Marinom Tvrdeić, Anom Oreb, Ladom Puljek i Anastazijom Pažanin započelo je svoju sedmodnevnu avanturu.

Prva postaja bio je Graz,europska prijestolnica kulture iz 2003.godine. Nakon kraćeg razgledavanja,nastavili smo put do Beča u kojem smo prvu večer mogli iskoristiti za samostalno istraživanje grada.
Sljedećeg jutra ni kiša nas nije zaustavila u upoznavanju srca Austrije. Osim impozantnih građevina, impresionirao nas je i Prirodsolovni muzej,koji toplo preporučamo svakome tko posjeti Beč. Popodne smo proveli fotografirajući se s brojnim poznatim ličnostima u muzeju voštanih figura Maddame Tussaud, a malo kasnije otišli smo i u zabavni park Prater.

Ponedjeljak ujutro bio je rezerviran za posjet ružičnjaku,kao i carskoj rezidenciji Marije Terezije-Schonbrunnu. Na našu sreću,upravo je taj dan bio jedan od rijetkih sunčanih bečkih dana pa smo mogli nesmetano uživati (i fotografirati se) u luksuzu i ljepoti tog spektakularnog dvorca.

Schonbrunn je zatvorio austrijski dio naše ekskurzije: već navečer bili smo u Pragu gdje smo probali češki tradicionalni kolač trdelnik, fotografirali se na Karlovom mostu, šetali Zlatnom ulicom u kojoj je kratko živio i Kafka;ušli u prekrasne katedrale i uživali u predstavi Križikovih fontani.

Imali smo i organiziran izlet u Kutnu Horu-šarmantni gradić poznat po rudniku srebra koji nije za one slabog želudca. Ovdje smo vidjeli i sablasnu crkvu/kosturnicu te crkvu svete Barbare.
Po povratku u Prag večerali smo i (naravno) fotografirali se u Fleku.

Sljedeći dan proveli smo u Karlovym Varyma,jednom od prvih termalnih lječilišta u Europi,ali i domu poznate Becherovke.

Posljednjeg dana našeg putovanja krenuli smo prema Austriji gdje nas je sve oduševio izvrsno uređeni rudnik soli Hallein.

Prije povratka u Split, posjetili smo i Salzburg, Mozartov rodni grad.

Ovih sedam dana nećemo pamtiti samo po neobičnoj hrani,hladnoći koju nitko od nas nije očekivao i zavidnoj kulturi Bečana i Pražana; pamtit ćemo ih i kao dane pune smijeha, druženja izbližavanja nakon kojih nitko od nas više nije isti.

 

 

Petra Nimac Kalcina, 4.c