Došla su neka nova vremena u kojima su šume izgubile čaroliju, a stabla svoju simboliku ukorijenjenu duboko u davnu prošlost. Tisućljećima je postojala snažna, mistična veza između čovjeka i drveća. Zar ćemo je na tako grubi način raskinuti?

 

Ako nas pitate gdje smo bili u subotu ujutro, točnije 26. listopada, odgovorit ćemo vam kratko i jasno: “Sadili smo stabla.” Da, odlučili smo da nećemo biti panjevi i da promjena kreće od nas samih. Zahvaljujući našim dragim profesoricama, Ani Oreb i Žani Matić, pridružili smo se akciji građanske inicijative Dani kolektivne sadnje drveća u Hrvatskoj. Ponijela nas je njihova temeljna ideja da svatko može zasaditi drvo i na taj način doprinijeti poboljšanju vlastite životne sredine, a ujedno dati i svoj doprinos borbi protiv klimatskih promjena. S veseljem su nam se pridružili djelanici škole, knjižničarka nas je pokušala potaknuti da zavolimo knjigu i shvatimo važnost čitanja čak i s lopatom u ruci, a nije nedostajalo ni građana. Naša stabla ponosno će rasti na lokaciji Kocunar. Naši bademi, pelegrinke… oplemenit će sivu, urbaniziranu svakodnevnicu. Toga dana naučili smo voziti i bager.

 

Cilj ove građanske inicijative je potaknuti građane, udruge, tvrtke i ustanove da samostalno ili u suradnji sa svojim lokalnim jedinicama samouprave u tri dana diljem Hrvatske na privatnim i javnim površinama zasade što više stabala kako bi doprinijeli ozelenjivanju svojih životnih sredina i time istaknuli važnosti i brojne dobrobiti drveća i zelenila, osobito u urbaniziranim sredinama. Ponosni smo što smo bili dio ove priče.

Kako nam je bilo pogledajte na fotografijama…