Na Olimpijadi iz fizike, nedavno održanoj u Indoneziji, Domagoj je osvojio srebrnu medalju.

Izvor: Slobodna Dalmacija

Šesnaest mu je godina tek, a već osvaja svijet! Onaj iz sfere znanstvene fizike, naime, i to kao najmlađi sudionik takve kategorije natjecanja iz Hrvatske!

Ne pretjerujemo, vjerujte; riječ je ništa manje nego o Olimpijadi iz fizike, nedavno održanoj u Indoneziji, na kojoj je učenik Treće gimnazije iz Splita Domagoj Perković osvojio srebrnu medalju.

Da stvar bude zanimljivija, govorimo o drugom srebru u fizici za Hrvatsku otkad se slična znanstvena nadmetanja događaju, i to nakon dugih jedanaest godina. Prvi put zavrijedio ga je Zagrepčanin Marko Popović iz Pete zagrebačke gimnazije, a on je tada bio polaznik četvrtog razreda, dok se Domagoj tek sprema krenuti u treći!

Kad pišemo o mladog splitskog fizičara, naprosto je teško ne koristiti uskličnike, jer on je znanje prije indonežanske olimpijade već pokazao – da, iste ove godine! – na natjecanjima u Estoniji, te timskom europskom prirodoslovnom (fizika, kemija, biologija) natjecanju u Danskoj, gradu Kopenhagenu, gdje su se iz Hrvatske otisnula dva tročlana juniorska tima.

Jedan se tim "pozlatio", dok je Perkovićev opet bio srebrni, ali mladić se kao individualni natjecatelj zakitio istom kovinom nedavno u gradu Yogakarti, te tako postao najmlađi i najtrofejniji fizičar u povijesti Hrvatske!

Točne informacije radi, recimo da su u Indoneziju išla petorica tinejdžera: dvojica mladića iz Zagreba i jedan iz Slavonskog Broda – riječ je o Igoru Kladariću, Petru Sumanu i Filipu Marijanoviću – koji također nisu ostali kratkih rukava, nego su uzeli tri bronce, dok je Josip Jerolim Banović iz Omiša osvojio "predbroncu", to jest počasnu .

Jedriličar kojeg je 'zaokrenuo' profesor Kutleša

– Bilo je dosta zahtjevno, ovo natjecanje u Indoneziji do sada je bilo na najvećoj razini – polako nam je kazivao samozatajni Domagoj, kojega smo zapravo jedva nagovorili na razgovor.

– Sastojalo se iz dva dijela, teoretskog i eksperimentalnog, u dva dana, po pet sati – približava mladić detalje "meganatjecanja" na kojemu je sudjelovalo četiristotinjak učenika, mahom starijih od njega (četvrti razredi), iz 86 država svijeta. Do sada su najtrofejniji bili mladi Korejci i Japanci, koji se takoreći godinama pripremaju za slična natjecanja.

– Sjeverna Koreja bila je ovaj put diskvalificirana zbog nekih nepravilnosti, a svi smo prolazili kroz nespretnosti u prijevodu, ali to su ipak sitnice – s osmijehom će staloženo mladi Perković, nekad zaljubljen u jedrenje i vaterpolo, dok ga fizika nije sasvim zaokupila.

"Krivac" za to je profesor Željan Kutleša iz OŠ Gripe, koji je, prisjeća se Perković, na zanimljiv način približio osnove fizike učeničkoj populaciji, među kojom je bio i on. Ništa manje zaslužna za rasplamsavanje strasti prema fizici nije bila ni profesorica Nela Dželalija iz Treće gimnazije, napominje naš sugovornik, čiji je životni put već poprilično određen.

Propusnicu za mladu znanstvenu elitu dobio je kao dvostruki državni prvak u fizici, a zahvaljujući članstvu u Hrvatskom fizikalnom društvu, i u Ministarstvu znanosti našla su se sredstva za na natjecanja. je mladić proveo u pripremama, bavljenje sportom zamijenio znanstvenim proučavanjima, u kojima ga osobno trenutno najviše intrigira elektromagnetizam. Uz redovno školovanje posredstvom profesorice Dželalije kao mentorice, povremeno pohađa predavanja na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu, te privatno uči engleski i njemački jezik. A poslije...

– Želja mi je otići studirati u inozemstvo, ne zato što podcjenjujem domaće obrazovne institucije, nego da steknem šire obrazovanje i iskustvo kojim ću jednog dana moći osobno, nadam se, pridonijeti boljitku svoje zemlje – skromno će Domagoj Perković, jedan od mladih fizičara sa svjetskog vrha, sa samog Olimpa.

Žiri Jutarnjega lista odabrao je deset školskih listova srednjih škola koje ulaze u uži krug izbora i konkuriraju za naslov Najbolji školski list godine.

Žiri se jednoglasno složio o izboru deset školskih listova koji ulaze u uži krug izbora, vodeći računa među ostalim o vizualnom dojmu, naslovnici, opremi tekstova i inovativnosti u novinskim formama. Bodovana je i duhovitost koja izvire iz učeničkih tekstova.

1. Mi mladi, III. gimnazija, Zagreb

2. Gvak!, Grafička škola, Zagreb

3. Labos, Prirodoslovna škola Vladimira Preloga, Zagreb

4. Nova tabula, Škola za umjetnost, dizajn, grafiku i odjeću, Zabok 5. Kamen mudrosti-kamen ludosti, Prirodoslovna i grafička škola, Rijeka

6. Pegla, Gimnazija Antuna Vrančića, Šibenik

7. Trema, III. gimnazija, Split

8. Vranec, Gimnazija Lucijana Vranjanina, Zagreb

9. Otrovno pero, Gimnazija Matije Mesića, Slavonski Brod

10. Spužva, Gimnazija Vladimira Nazora, Zadar

 

Više o izboru najboljih školskih listova