Hrvatska se uključila u međunarodnu inicijativu Bebras (Dabar) koja promiče informatiku i računalno razmišljanje među učiteljima i učenicima,

ali i u široj javnosti. Sudjelovanjem u njoj želimo učenicima pokazati da računalo nije samo igračka za društvene mreže ili gledanje filmova nego izvor zanimljivih logičkih zadataka koji učenje i razvoj računalnog razmišljanja čine zanimljivijim i dinamičnijim.

Dabar je osmišljen kako bi se svoj djeci omogućilo jednostavno sudjelovanje kroz online natjecanje, koje se sastoji od niza izazovnih zadataka osmišljenih od strane stručnjaka iz pedesetak zemalja. Natjecanje je započelo 2004. u Litvi sa 779 učenika, a 2015. uključivalo je 55 zemalja te više od 1.000.000 sudionika. Dabar uključuje niz predavanja i radionica za učenike i učitelje tijekom cijele godine te međunarodno online natjecanje u studenom svake godine.

Originalan naziv je Bebras, što u prijevodu znači dabar a stranice međunarodnog natjecanja su http://bebras.org Dabar se izvrsno nadovezuje na kurikularnu reformu kojom se potiče razvoj računalnog razmišljanja od prvog razreda osnovne škole kroz rješavanje primjerenih problemskih i logičkih zadataka, stvaranje strategija za analiziranje i rješavanje problema te programiranje čime se postupno uvodi učenike u svijet digitalne tehnologije.

Organizator natjecanja za Hrvatsku je udruga "Suradnici u učenju” uz podršku Hrvatskog saveza informatičara i Visokog učilišta Algebra, CARNeta te CROZ-a. Kako bismo se svi dobro pripremili za ovo novo natjecanje, organiziramo probno natjecanje od 26. do 30. rujna 2016. u tri razine: niži razredi OŠ, viši razredi OŠ te SŠ. Probno natjecanje će biti na CARNetovom Loomenu pa je za sve učitelje, nastavnike i učenike obavezna uporaba AAI identiteta na domeni @skole.hr.

Za učenike će biti pripremljen komplet od 15 zadataka za čije rješavanje imaju 45 minuta. Zadaci su s ponuđenim odgovorima, uparivanjem, a neki zahtijevaju i kratak odgovor.

Zainteresirani učenici javite se svojim nastavnicima informatike.

PARIZ-AMSTERDAM-BELGIJA

Napisala: Nikolina Bašić

Fotografije: 4.e

Desetodnevno putovanje 4E započelo je 14. lipnja u splitskoj zračnoj luci zajedno s profesorima Juricom Ćudinom i Jozom Bagarićem.

Nakon što smo sletili u Paris krenuli smo u panoramsko razgledavanje grada ljubavi. Sljedećih nekoliko dana vidjeli smo Eiffelov toranj, Slavoluk pobjede, katakombe, Louvre, Montmartre kojeg krasi prekrasan pogled na beskonačan grad, Notre Dame, Moulin Rouge, Luksemburške vrtove koji su sklad prirode i čovjekova rada te Latinsku četvrt gdje smo kušali francuska jela.

Grad na Senni oduševio nas je raznolikošću stanovnika njihovih rasa,vjera,modnih izražaja. Večeri smo provodili kušajući francsuka vina  koja nas nisu ostavila ravnodušnima. Malo smo kisnuli,malo smo se gubili po Parisu ali sve je dobro prošlo pa smo nastavili svoju ekskurziju put Delfta.

Prekrasan gradić oduševio nas je svojom ljepotom gdje smo kušali sireve raznih okusa poput tartufa, vanilije, čokolade, paprike... Također smo se upoznali s proizvodnjom sira te proizvodnjom klompi. Neki od nas probali su  klompe te zaplesali kod ljubaznog gospodina.

Nastavili smo svoje putovanje put Amsterdama. U gradu bicikli vidjeli smo i iskusili svašta. Obišli smo Cvjetni trg, muzej Van Gogha, Red Light District, Madame Tussauds gdje smo udovoljili molbama raznih holivudskih zvijezdi i slikali se s njima, ah kako smo samo dobriJ

Grad je prekrasan,neke se čak dojmio više nego Pariz. Posebno nas je oduševila crkva na tavanu. Jedan cijeli dan proveli smo vozeći poznate amsterdamske bicikle i uživali u lijepom pejzažu te raznolikosti biljnog i životinjskog svijeta.  Ruta od 60 kilometara je bila zamorna,ali  ne dovoljno da nam pokvari večer. Večeri u Amsterdamu su bile jako zabavne,pune života:D.

Idlična je bila i vožnja po kanalima gdje smo osjetili i doživjeli grad u potpunosti, a sve skupa je začinjeno adrenalinskom bombom u obliku Walibi-zabavnog parka.  Zaključak cijeloj ekskurziji bila su poslijedna dva dana u Belgiji gdje smo planinarili, istraživali čari seoskog života što nam je bio novitet nakon dva prekrasna grada, dvije europske metropole.

Prolazak kroz Ardene začinili smo poznatim jelom bika u umaku od pive te probali belgijsko pivo. Noćnom šetnjom vratili smo se u planinarski dom gdje smo se nastavili zabavljati do jutarnjih sati. Tužnih lica smo se probudili i krenuli na aerodrom.

Dolaskom u Split završilo je jedno predivno putovanje koje ćemo pamtiti cijeli život.

Hvala našim profesorima, a naročito veliko hvala našem razredniku bez kojeg ovo putovanje ne bi bilo omogućeno.

Hvala vodiču Marku i svima koje smo susreli ili upoznali,svi ste vi učinili ekskurziju ovakvu, najbolju,eh da se barem još jednom možemo vratiti i sve ponoviti..

Ekskurzija Beč- Prag- Salzburg, 4.b, 4.c, 4.f

Napisale: Margareta Bego, Petra Friedl, Klara Luketić, Paola Petričić

Fotografije: Nela Dželalija

Prezentacija - Antonia Milić Romić, Filip Stanić 4.b

Vrlo neodlučni, na posljetku smo se odlučili za Prag. Naše putovanje je započelo 23. kolovoza u kasnim večernjim satima. Uz par poteškoća ujutro smo stigli u Beč- naše prvo odredište. Nakon ležernog razgleda grada i uživanja u slobodnom vremenu u kojem je svatko imao priliku razgledati ono što ga zanima,  posjetili smo veličanstveni Schonbrun koji nas je oduševio svojom raskošnošću. Dan smo zaključili posjetom Prateru gdje su profesori uživali jednako koliko i učenici.

Na putu za Prag zaustavili smo se kod Punkva špilja gdje smo se uz interesantne lokane legende razgledali špilju i Mococha Abyss. U Prag smo stigli navečer, na vrijeme za večeru. Dolaskom u Prag započela je prava zabava, ali i iscrpljujuće razgledavanje. Hradčany, Tehnički muzej, Zoo Troja, Muzej voštanih figura, pivnica Flek, ali od svega su nam se ipak najviše dopali vožnja Vltavom i Križikove fontane gdje smo imali priliku gledati predstavu Mamma Mia. U kratkim izletima posjetili smo Karlove Vary gdje smo razgledali muzej Becherovke i tvornicu kristala Moser kao i Kutnu Horu gdje nam se posebno svidjela kosturnica, crkva ukrašena pravim ljudskim kostima.

Praški klubovi su ispunili svoja očekivanja, a noćna zabava se nastavljala do sitnih noćnih sati gdje smo se svi zajedno zabavljali uz trash hitove. Uz organizirane karaoke, posjetili smo i Hard Rock Caffe. Zbog napornog ritma priželjkivali smo slobodno vrijeme koje je svatko iskoristio najbolje što je mogao.

Na povratku smo se zaustavili u Salzburgu i u jutarnjim satima stigli u Split.

Zahvaljujući dobroj organizaciji naših profesorica Nele Dželalije i Danice Bavčević uspjeli smo doživjeti Prag, ali i nešto naučiti. Željeli bi se također zahvaliti profesorima Tonkici Novogradec, Anastaziji Pažanin, Krunoslavi Tadin Andromak i Anti Bartuloviću koji su razredima 4.b , 4.c i 4. f omogućili nezaboravnu ekskurziju.  

 

 

 

4.A I 4.D EKSKURZIJA 26.8-3.9

 

Tekst napisale: Paula Nakić i Karmen Vilović -4.a

Fotografije snimile: Nina Kraljević, Karla Radović, Zorica, Marina - 4.d

Inspirirani višegodišnjim utjecajem profesorice Križanović, odlučili smo svoju ekskurziju provesti u Grčkoj, mediteranskoj zemlji mora i zabave, unatoč tome što nam u startu nije bilo dozvoljeno posjetiti svima dobro znani Zakynthos. Odlučili smo se za kombinaciju putovanja brodom te povratka avionom, a pratili su nas profesorice Jambrović i Luetić, te profesor Vrbatović.

Nakon vožnje trajektom do Ancone, posjetili smo San Marino, grad državu koju je osnovao Rabljanin Sv.Marin. Zatim smo se ukrcali na sljedeći brod do Grčke te nakon iskrcavanja posjetili samostane na stijenama Meteora, izvrsno mjesto za Instagram fotografije. Proslavili smo Mirkov rođendan na igralištu blizu hotela, gdje je atmosfera bila odlična zahvaljujući glazbenicima iz A razreda, Luki, Božanu, Mirku i Kali.

Posjetili smo Termopilski klanac, mjesto smrti Leonide i njegovih 300 Spartanaca, zatim Delfi, najznačajnije proročište antičkog svijeta. Proveli smo cijelo jedno jutro na slavnoj atenskoj Akropoli koja nikoga nije ostavila ravnodušnim. Na kraju putovanja grčkim kopnom posjetili smo i Korintski kanal, poznato kazalište Epidaur gdje nas je impresionirala njegova konstrukcija. Vidjeli smo i Mikenu, najmoćniji grčki polis čija je slava opjevana u Ilijadi i Odiseji.

Posjetili smo i Kretu, predivan otok s obalama na Egejskom i Libijskom moru. Tamo smo obišli brojne lokalitete kao što je Knos, palača mitskog kralja Minosa i labirint u kojem je na svoje žrtve vrebao Minotaur, te Fest, još jedna palača iz minojskog perioda. Vidjeli smo i mala mjesta kao što je Agios Nikolaos, a i kupali se u Libijskom moru na predivnoj Matali.

Naših je 9 dana u Grčkoj prošlo nevjerojatno brzo. Uživali smo u druženju jedni s drugima, razgledavanju bogate grčke povijesti i naravno, zabavi. Grci su izvrsni ugostitelji i nevjerojatno uslužni, što je naš boravak tamo učinilo još ljepšim.

 

 

 

Hrvatska se uključila u međunarodnu inicijativu Bebras (Dabar) koja promiče informatiku i računalno razmišljanje među učiteljima i učenicima, ali i u široj javnosti. Sudjelovanjem u njoj želimo učenicima pokazati da računalo nije samo igračka za društvene mreže ili gledanje filmova nego izvor zanimljivih logičkih zadataka koji učenje i razvoj računalnog razmišljanja čine zanimljivijim i dinamičnijim. 

 Dabar je osmišljen kako bi se svoj djeci omogućilo jednostavno sudjelovanje kroz online natjecanje, koje se sastoji od niza izazovnih zadataka osmišljenih od strane stručnjaka iz pedesetak zemalja. Natjecanje je započelo 2004. u Litvi sa 779 učenika, a 2015. uključivalo je 55 zemalja te više od 1.000.000 sudionika. Dabar uključuje niz predavanja i radionica za učenike i učitelje tijekom cijele godine te međunarodno online natjecanje u studenom svake godine. Originalan naziv je Bebras, što u prijevodu znači dabar a stranice međunarodnog natjecanja su http://bebras.org 

Dabar se izvrsno nadovezuje na kurikularnu reformu kojom se potiče razvoj računalnog razmišljanja od prvog razreda osnovne škole kroz rješavanje primjerenih problemskih i logičkih zadataka, stvaranje strategija za analiziranje i rješavanje problema te programiranje čime se postupno uvodi učenike u svijet digitalne tehnologije. 

Organizator natjecanja za Hrvatsku je udruga "Suradnici u učenju” uz podršku Hrvatskog saveza informatičara i Visokog učilišta Algebra, CARNeta te CROZ-a. 

Kako bismo se svi dobro pripremili za ovo novo natjecanje, organiziramo probno natjecanje od 26. do 30. rujna 2016. u tri razine: niži razredi OŠ, viši razredi OŠ te SŠ. Probno natjecanje će biti na CARNetovom Loomenu pa je za sve učitelje, nastavnike i učenike obavezna uporaba AAI identiteta na domeni @skole.hr. Za učenike će biti pripremljen komplet od 15 zadataka za čije rješavanje imaju 45 minuta. Zadaci su s ponuđenim odgovorima, uparivanjem, a neki zahtijevaju i kratak odgovor.