Nije prvi put da naša škola sudjeluje u projektima Europske unije, no ove godine po prvi put učenici sudjeluju u projektu „ One land, one thousand landscapes" Erasmus+ KA2. Projekt počinje 01.09.2016 i trajat će do 31.08.2018, a u tom periodu će učenici putovati i posjećivati jedni druge u različitim zemljama te izmjenjivati iskustva. Sutra, 26.11 deset učenika naše škole kreće na avanturu u Španjolsku u posjet Institutu de Tecnificació, u gradu  Amposta  pod vodstvom prof. Bavčević i prof. Pažanin. Nadamo se da će se dobro zabaviti, a vi ostanite aktivni na našem mrežnim stranicama i pratite novosti vezane za njihovo putovanje.

U četvrtak 17.11., maturanti naše škole su se uputili u Zagreb na Smotru sveučilišta koja se održavala u Studentskom centru. Učenici su imali priliku informirati se o fakultetima na štandovima i kroz zanimljive prezentacije pojedinih područja vezanih za fakultet njihovog izbora. Smotra je trajala tri dana, od četvrtka pa sve do subote.

Uz more informacija koje su dobili, maturanti su se i jako dobro zabavili razgledavajući Zagreb i sve što taj grad nudi.

Dana 21. studenog, 2016. godine, volonteri CK III. gimnazije u suradnji s Crvenim križem Split, već četvrtu godinu organiziraju akciju mjerenja tlaka i ITM-a.

Ovogodišnjom akcijom mlade srednjoškolce suočit ćemo sa srčanom kondicijom, skrenuti pažnju na kvalitetu življenja, ukazati na značaj oživljavanja i volontiranja, te ih potaknuti da se uključe u rad Crvenog križa Split.

Također, želimo predstaviti i našu sekciju Mladeži CK III. gimnazije, čiji su polaznici već dugogodišnji članovi Crvenog križa i sudionici na mnogim humanitarnim akcijama, kao i na natjecanjima u znanju i vještinama pružanja prve pomoći.
Naš moto je:

Čovječe, ne ljuti se,

narast će ti tlak

u ovoj humanitarnoj akciji

može sudjelovati svak’!

Zato nam se pridruži, ITM skuži

i reanimaciju pruži!“
Upravo zato vas svih s radošću pozivamo da nam se pridružite u akciji koja će se, ovog ponedjeljka, provoditi od 10 do 17.30 sati na kraju hodnika, između III. gimnazije i Graditeljsko – geodetske škole.

 

Hrvatska je i ove godine pozvana sudjelovati na Međunarodnoj prirodoslovnoj olimpijadi mladih (IJSO – International Junior Science Olympiad), natjecanju učenika do 16 godina u znanju fizike, kemije i biologije. Na olimpijadi sudjeluje po 6 učenika iz šezdesetak zemalja širom svijeta.

Učenici tijekom tri dana (s po danom odmora između) rješavaju zadatke iz fizike, kemije i biologije, prvi dan rješavaju test s pitanjima višestrukog izbora, drugi dan teorijske, a treći dan praktične zadatke. Praktične zadatke rješavaju timski, u grupama po tri učenika. Ovogodišnja, 13. po redu, Olimpijada se održava u Denpasar-Bali, Indonezija od 2. do 11. prosinca 2016. g.

Hrvatska na ovom natjecanju sudjeluje od 2011. g. i naši učenici na tom natjecanju postižu zapažene rezultate.

I ove godine sudjelovanje hrvatskih učenika na Olimpijadi organizira Prirodoslovno-matematički fakultet Sveučilišta u Zagrebu u suradnji sa strukovnim udrugama. Članovi hrvatskog nacionalnog tima izabrani su temeljem rezultata postignutih na državnim natjecanjima iz fizike, kemije i biologije u prošloj školskoj godini (2015./16.) te rezultata dodatnog testiranja održanog 15. lipnja 2016. g. na PMF-u u Zagrebu.

Ove godine na Olimpijadi sudjeluju učenice/i:

Barbara Sumić, III. Gimnazija, Split

Luka Bulić Bračulj, III. Gimnazija, Split

Darijan Gudelj, III. Gimnazija, Split

Luka Kraljević, XV. Gimnazija, Zagreb

Ema Moškatelo, XV. Gimnazija, Zagreb

Andrea Križanić, Prva gimnazija, Varaždin

Učenike na Olimpijadu vode tri mentora, nastavnika Prirodoslovno-matematičkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, dr. sc. Andreja Lucić (mentor iz biologije i koordinator nacionalnog tima), prof. dr. sc. Branimir Bertoša (mentor iz kemije) i Filip Torić (mentor iz fizike).

Natjecanja za pripreme koje će se održati na PMF-u u Zagrebu (10. i 11. studenog), a Olimpijada (od 1. do 12. prosinca 2016. g.)